Panem et circenses!

Editorial

Són temps difícils, per què negar-ho. Temps difícils que ens han tocat viure i on ens ha tocat batallar. A part de la crisi, ben coneguda per tothom i a diferents nivells, també ens assetgen males i inesperades notícies. A la portada d’aquest número hi heu trobat l’Annita Lizaran, una gran artista de la nostra vila que ens va deixar prematurament tot just començar aquest any 2013. Amb ella havíem rigut i ens haviem emocionat dins i fora del teatre.

Dies més tard marxava l’estimat Quimet Puig, un dels grans actors i dinamitzadors de l’oci del nostre poble durant molts i molts anys. Amb ells, i amb tants d’altres, els ciutadans hem anat passant els anys i les crisis, buscant en ells i amb ells un somriure i una estona de gaudir. Però també és el mateix sistema el que ens posa a la disposició mecanismes de distracció, potser sense la bona fe dels nostres companys i amics. Panem et circenses.

Així obríem aquest editorial, i així el desglossarem. Aquesta és una expressió que neix en època romana, quan els emperadors es dedicaven a regalar pa i entrades pel circ al poble per tal que es distraguessin i visquessin una vida aïllada de la política. La nostra llengua ens aproxima a aquesta idea amb la ben trobada sentència Pa i futbol. S’ha de valorar que, almenys, ens ajustin l’entreteniment a noves activitats, adaptades als temps que corren.

No sobta gens descobrir que alguns poemes, relats o dites de fa temps s’ajusten perfectament a l’actualitat. Quan les llegim o ens les teatralitzen, no ens deixen de sorprendre i de vegades, ens faciliten la comprensió de molts fets, fins i tot ens empenyen a furgar en la història per tafanejar desenllaços –fet, d’altra banda, culturalitzador. El Pa i circ de Roma és més viu que mai, però no és pa el que ens reparteixen ara sinó 400€, ni circ el que ens ofereixen sinó abundant futbol, prou per a omplir mig telenotícies! I parlant de tele, no oblidem el circ que entra als menjadors de totes les cases. Però, ep! El circ torna a guanyar terreny, i darrerament els espectacles que ens ofereixen els nostres dirigents polítics no tenen desperdici (ni molt menys benefici!). A Esparreguera el joc d’equilibris del govern s’emporta tota l’atenció del poble. I és que en un moviment prou arriscat es fan canvis de personal i sous, per finalment aconseguir el contrari del que s’espera: més personal a l’atur i més despesa que l’any anterior. Si més no, un número sorprenent, inquietant i taquicàrdic que ha deixat als esparreguerins ben descol·locats, l’equip de redacció del 777 encuriosit per aquests números que formen part del pressupost 2013 –de moment pendent d’aprovació. Hem intentat endinsar-nos en el nou pressupost, i al cor de l’ajuntament –despatx d’alcaldia– per mirar de posar dades i també arguments als aspectes més polèmics, aquells que estan en boca del poble, o simplement els que ens han cridat l’atenció. Hem decidit
que fóra bo que ens prenguem això del circ seriosament, perquè equilibris, balanços i salts acrobàtics són essencials. Que totes aquestes xifres no ens amarguin la vida, perquè segur que podrem tirar endavant. Ens queden moltes i moltes funcions com a vilatans en aquesta vila. El que hem de fer, ja que sembla que els polítics no en saben prou, és posar-nos d’acord tots plegats, agafar ben fort les cordes i mirar d’alçar junts el gran teló d’Esparreguera. O la manta? Gaudiu la informació, i sobretot no us ennuegueu amb el pa!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article