Ana Úbeda: «És lògic que Iceta hagi topat amb veus discrepants dins del partit, entre elles la meva»

Ana Úbeda Alcaldessa de Collbató

Política, Collbató

Entrevista per Albert Acín Serra
 
Ana Úbeda (PSC) es defineix com una alcaldessa propera a la gent i a les entitats del poble. Tot i que forma part del govern de Collbató des de l’any 2003; n’ostenta l’alcaldia des de fa un parell d’anys, gràcies a un acord de govern amb CiU. A les portes de les municipals de l’any que ve, fa balanç d’un mandat que ja s’acaba. Més enllà del poble, analitza la situació política catalana i s’afegeix a les veus crítiques ja existents del PSC.
 
Un mandat difícil, en plena crisi. Quin és el balanç que fa d'aquests tres anys de pacte PSC-CiU?
La valoració és bona perquè es manté el pacte, que és bàsic per donar estabilitat al municipi. De totes maneres, treballar amb pactes sempre comporta complicacions.
 
Compartir l’alcaldia n’és una?
És un problema. Quatre anys és molt poc si vols fer projectes: des que trepitges l’ajuntament per primer cop fins que arribes a un objectiu, amb tots els passos que s’han de fer i el finançament que s’ha d’aconseguir, necessites temps. Sóc partidària que sigui alcalde o alcaldessa el cap de la llista més votada.
 
Tal com proposa el PP.
Sí, però en aquest cas m’abstinc de comentar-ho. El cas d’Esparreguera, on s’ha fet una alcaldia amb quatre o cinc grups, ens ha de fer plantejar un sistema d’elecció diferent al que tenim. Suposa un problema de govern que repercuteix en el municipi i fa que els projectes no es duguin a terme.
 
L’any 2010 havien reduït el deute fins als 800€ per habitant. Quina és la situació actual del deute?
S’ha reduït més. Tenint en compte les últimes dades del 2013, el deute està vora els 560€ per habitant. Collbató no s’endeuta des del 2004 i, com que no generem deute nou, anem liquidant el que teníem. D’aquí dos anys podrem generar estalvi per poder realitzar nous projectes i tindrem capacitat per tornar-nos a endeutar.
 
Collbató ha estrenat el Casal de Cultura. Com canviarà el poble d'ara endavant?
El Casal era una reivindicació de tothom i serà el centre cultural que faltava al poble. La seva estrena ajudarà a donar un tomb a la política cultural i suposarà un lloc de referència. A la inauguració vaig veure gent que no havia vist mai i només en la primera setmana hem comptabilitzat 2600 entrades.
 
El CAP encara està entre els projectes pendents.
Em vaig reunir amb el conseller de Salut, Boi Ruiz, i em va dir que la Generalitat estava endeutada fins el 2032. El nostre ambulatori és dels primers del Baix Llobregat en què s’ha d’actuar i el projecte l’ha de finançar la Generalitat o la Diputació de Barcelona. S’ha d’arribar a un acord de cara al proper mandat.
 
No només la iniciativa pública s'ha mogut en aquest mandat. També la privada. L'Ajuntament ha propiciat l'execució d'iniciatives de l'Slampadel o del Bonpreu? Com creu que avançaran?
Fantàsticament. La promoció de totes aquelles iniciatives privades que puguin donar vida al municipi estava present al programa del PSC-Collbató i al pacte de govern. En el cas del Bonpreu, que va necessitar de l’ajuda d’institucions com Fomento o Urbanisme, vam agilitzar les modificacions del POUM. Quant a l’Slampadel, la idea d’ampliar-lo per part dels nous socis ha rebut el nostre recolzament. Qualsevol altra iniciativa privada tindrà el mateix tractament perquè és un benefici per a tota la població. 
 
Hi ha hagut ajudes en forma de subvenció?
No. Des de l’ajuntament s’han modificat els usos i hem explicat la situació a tots els veïns que s’han queixat, però no hem atorgat cap subvenció.
 
En la darrera publicació del Collbató Informa, el primer grup de l'oposició (GIC) acusa a l'Ajuntament de Collbató de treballar al poble "com si fos seu". Què hi té a dir?
A mi m’agradaria que el GIC m’ho expliqués. Convido a tothom que miri els plens: ara hi ha decisions per unanimitat, un fet que abans no passava. Això què vol dir? Que hi ha consens fins i tot amb el regidor del PP, que li costa una mica més. S’han de valorar aquestes ganes de superar qüestions personals i dir: «jo amb aquesta persona no hi tindria cap relació; però l’he de tenir... perquè si no, no em dedico a la política». S’ha de fer pel poble; no hi una altra. De totes maneres, el GIC va tenir l’oportunitat de pactar i no va voler.
 
Li va proposar el pacte de govern abans al GIC que a CiU?
Es va fer la proposta als dos. Jo crec que va ser al mateix temps.
 
Com valora el canvi de directiva del PSC, ara en mans de Miquel Iceta? Creu que el partit respon a les necessitats nacionals dels catalans?
Si el PSC no admet el dret a decidir va en contra del programa amb què es va presentar a les eleccions del 2012. És lògic que Iceta hagi topat amb veus discrepants dins del partit, entre elles la meva. Ara sembla que plantegi la posició del PSC d’una manera diferent, però s’ha de tenir una posició molt cara en el dret a decidir.
 
Què té Miquel Iceta que no tingui Pere Navarro?
Iceta ha recuperat l’autoritat dins del partit, fins i tot per part dels sectors que tenien a Navarro com un líder més dirigit. A més, és capaç de parlar amb tots els nivells del grup socialista, siguin del PSOE o del PSC.
 
Catalunya ha de poder decidir si és un estat independent?
Catalunya ha de ser el que la gent vulgui. Tinc moltes ganes que arribi el dia de la consulta i crec que ara mateix és el que vol la majoria dels catalans.
 
Sumat a la situació política actual del PSC, com va viure l'escàndol dels possibles cobraments il·lícits a la Federació de Municipis de Catalunya?
Em sap greu que els alcaldes, que sempre patim tant, estiguem en aquest punt de mira. En el cas de la FMC, la majoria pensava que els cobraments eren correctes ja que la mateixa associació té òrgans de control. Han d’haver responsabilitats sobre qui ho va permetre si es demostra que ha estat il·legal. Personalment, puc dir que no he cobrat res ni he format part dels representants de la FMC.
 
Quina participació té Collbató a la FMC?
Som membres amb un paper presencial i paguem una quota; com també formem part de l’Associació de Municipis de Catalunya.
 
Es presentarà a les eleccions municipals de l'any vinent? Té previst fer-ho sota les sigles del PSC o mitjançant una nova iniciativa socialista, com la del senyor Elena?
Les sigles es decidiran després del 9N, així que encara és d’hora per posicionar-se. De cara a les eleccions municipals del 2015 m’agradaria fer una candidatura molt forta, molt àmplia. Ha de ser un agrupació amb expectatives de superar els tres i quatre regidors. L’objectiu serien set [majoria absoluta], una altra cosa és que ho aconsegueixi.
 
ERC va guanyar les eleccions europees a Collbató. Creu que els resultats podrien repetir-se a les properes eleccions municipals?
No sóc ingènua: a les municipals generalment es vota a les persones, però en un moment polític àlgid com el que vivim les sigles també tenen a veure. Cada cop que la gent vota, està expressant el que sent. ERC obté cada cop més vots i CiU manté els resultats perquè compten amb missatges clars. La línia alcista hi serà però no en les mateixes proporcions i d’això en som conscients tots, fins i tot des d’ERC de Collbató. 
 
Transposant els resultats, estaríem parlant de cinc regidors d’ERC, tres de CiU, un d’ICV, un del PP i un del PSC. En aquest cas vostè. Es veu sola de cara el proper mandat?
No, de cap manera. No em vull veure sola i una candidatura forta és el pas endavant que necessitem.

Com veu Collbató al final d'aquest mandat? Com encara aquests darrers mesos?
Hem d’acabar amb els projectes pendents i s’ha de mantenir la tranquil·litat que ha caracteritzat el consistori fins el darrer dia. Hem après a governar i a parlar. No hem de permetre que les eleccions municipals trenquin el consens, perquè no és el meu estil. Durant la campanya del 2011, vaig rebre molts atacs personals. Tots rebíem: l’anterior alcaldessa, els regidors... també l’oposició ho va patir. Va ser duríssim.  Es van arribar a dir mentides que la gent va creure i ja se sap que desmentir una acusació sempre costa molt.
 

Comentaris

Mariona Esparreguera
3.

He tingut el plaer d'assistir a dos actes a la Casa de Cultura, l'un emmarcat dins un projecte més general referit a la immigració, el Rum Rum i l'altra, una xerrada del meu amic, el Doctor Ramon Pinyol parlant de l'Amadeu Vives. En les dues ocasions vaig veure la importància que té aquest nou equipament per a Collbató i del que també en podem gaudir els veïns d'Esparreguera. I no cal dir la biblioteca, molt bonica, per cert, com tot el poble de Collbató que teniu la gran sort de disposar d'un magníficat decorat de fons, les muntanyes de Montserrat. Molta sort alcaldessa, esteu fent molt bona feina!

Mario Collbató
2.

Aquesta alcaldessa encara no sap ho que es diura una veritat, es mes está tan corrupta,que la tinc denunciada per exclusió sociali laboral, peró com el seu para es suboficial dels mossos, no estan fen res. Per locual tindré que tronarla adenunciar al jutjat de San Feliu aquest cop.

Josep Collbató
1.

El regidor Ferrer de CiU. exalcalde, ja ha aprés a escoltar i dialogar o encara fa les rebequeries d'adolescent amb l'ego ferit.?. Espero que no es torni a presentar pel bé del meu poble, .quina vergonya de senyor!!!

Comenta aquest article