Tot a punt perquè "La Passió d'Esparreguera" obri el teló de la seva temporada 2019

La temporada estrena aquest diumenge i presentarà novetats a l'inici i al final, amb una nova Resurrecció i Glòria

Cultura, La Vila, Societat, Esparreguera, A fons

Cartell de La Passió d'Esparreguera 2019, disseny d'Olivier Grau
Cartell de La Passió d'Esparreguera 2019, disseny d'Olivier Grau | Olivier Grau

Des de fa uns mesos la direcció escènica de l'espectacle de La Passió d'Esparreguera està treballant en els assajos de la seva temporada 2019, que s'estrenarà puntualment aquest diumenge 10 de març. Un any més, els prop de mil col·laboradors d'aquesta representació de teatre popular i tradicional han invertit el seu oci en fer possible que el teló s'alci novament i els espectadors que ho desitgin en puguin gaudir.

Aquest serà el tercer any que l'equip de direcció artística encapçalat per Vicky Alvelo està al capdavant de l'espectacle. La voluntat i objectius d'aquesta temporada són consolidar els canvis introduïts en les dues edicions anteriors. Les principals modificacions del 2019 les podrem veure a l'inici i al final de l'espectacle, amb un nou plantejament de la Resurrecció de Jesús i de la seva Ascensió o Glòria.

Com cada any, els diferents equips que fan possible el drama treballen per introduir-hi novetats i millores en tots els àmbits. En destaca, per exemple, l'adquisició d'un nou sistema de sonorització, que el Patronat de La Passió va presentar durant la gala de commemoració dels 50 anys del teatre, el passat 23 de febrer. Enguany, la direcció escènica anuncia que, gràcies al treball conjunt dels equips tècnics i artístics, s'ha pogut encadenar de manera contínua l'Enterrament, la Resurrecció i la Glòria, en una única unitat visual. Un altre dels quadres potenciats és el de La multiplicació dels pans i dels peixos, que ha estat transformat en un quadre plàstic de gran complexitat.

Com és habitual, cada temporada es produeixen canvis en el repartiment dels personatges. Un dels més destacats d'aquest 2019 serà la incorporació de Manel Llopart, que ha interpretat el paper de Jesús a l'espectacle durant 17 temporades, com a Sant Pere. En Manel assumirà el rol del primer dels apòstols en substitució de Gerard Bidegain, qui abandona aquest paper després de 5 temporades per assumir el d'Abdaró, passant-se així al bàndol dels sanedrites. També es produeixen dues incorporacions rellevants en els papers femenins: Anna Mestre serà la nova Clàudia Pròcula, esposa de Ponç Pilat, i podrem veure a Susanna Guzmán com a Leprosa.

Aquest any els membres de l'equip de direcció artística es mantenen respecte a les dues passades edicions, amb Vicky Alvelo, Olivier Grau, Oriol Martínez, Marc Matalonga i Carles Reynés, amb l'única baixa de Gerard Bidegain, qui va ser un dels responsables de la dramatúrgia i la recuperació del text original de Ramon Torruella la temporada 2017, que ha deixat de formar-ne part per motius personals. S'han afegit a l'equip Marc Càliz (tramoia), Àngels Vidal (atrezzo i utillatge) i Núria Saez (tria d'actors).

En les dues temporades anteriors, a banda de la renovació escenogràfica d'alguns quadres i de canvis substancials en el vestuari, va destacar-ne, com dèiem, la tasca de recuperació de bona part del text original del poeta esparreguerí Ramon Torruella i Satorra (1913-1968), que havia perdut el seu estil amb modificacions i afegits posteriors a la seva mort. També en va destacar la incorporació d'Edmon Reynés com a Jesús la temporada 2018, precisament en substitució de Manel Llopart.

Aquesta també serà la segona temporada d'Oriol Plans al capdavant de la direcció musical de l'espectacle, coordinant als músics de l'Escola Municipal de Música i Dansa d'Esparreguera i els col·laboradors habituals de l'Orquestra i el Cor de La Passió, que interpreten any rere any la música original del Mestre Josep Borràs i Farrés (1929).

El disseny del cartell 2019 ha recaigut novament sobre Olivier Grau. Enguany, Grau ha optat per donar protagonisme a un dels quadres reformulats, concretament al quadre plàstic de La multiplicació dels pans i dels peixos. És per això que el cartell, amb una espectacular imatge del "Sermó de la muntanya" va acompanyat d'uns pans i uns peixos, amb un cromatisme predominantment blau.

Caldrà veure com es desenvolupa la temporada, no només qualitativament, sinó també quantitativa, després de detectar una davallada de públic generalitzada a les passions catalanes durant els darrers anys. El que és conegut popularment com "el miracle de La Passió" segueix resistint, però, gràcies a l'esforç i implicació dels més de 1.000 col•laboradors que la fan possible.

Les representacions d'aquesta temporada tindran lloc durant nou dies: el 10, 17 i 23 de març, el 7, 13 19 i 28 d'abril i l'1 i el 5 de maig, una representació menys del que era habitual les darreres temporades.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article