El Setsetset editarà una publicació sobre la vida del poeta esparreguerí Ramon Torruella i Satorra

El signarà Gerard Bidegain, historiador i dramaturg, i es publicarà durant el 2019 amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’ACPC

Cultura, 777 Comunica, Societat, Esparreguera, A fons

Ramon Torruella i Satorra als anys 1940
Ramon Torruella i Satorra als anys 1940 | Arxiu de La Passió d'Esparreguera - Corpus Passionarium

La figura de Ramon Torruella i Satorra (1913-1968) és un dels grans enigmes de l’Esparreguera del segle XX. Mai s’ha fet cap publicació que exposi la vida del poeta que va escriure l’actual text de La Passió d’Esparreguera. Es tracta d’un personatge amb llums i ombres, desconegut i de biografia incòmoda.

El Setsetset, com a mitjà de comunicació independent de la vila d’Esparreguera, vol inferir també en la investigació local i ha volgut tirar endavant la proposta de l’historiador i dramaturg Gerard Bidegain i Figuerola (1990), col·laborador del mitjà, d’editar aquest estudi biogràfic per tal de rescatar de l’oblit un dels personatges vitals per comprendre la societat i cultura de l’Esparreguera del segle passat.

«Sorprèn que la immensa majoria dels col·laboradors de La Passió d’Esparreguera no coneguem la persona que va escriure els versos que tots sabem de memòria i que recitem durant bona part de l’any», apunta el responsable de l’estudi. Precisament Gerard Bidegain va ser qui va liderar la recuperació del text original de Torruella en les dues darreres temporades de La Passió; i ara, amb aquesta publicació, pretén aportar llum al coneixement de la seva persona. «Igualment sorprèn veure com, cent anys després del seu naixement i cinquanta de la seva defunció, la vida d’aquest home és encara un misteri. Se l’ha jutjat molt, ara ja toca conèixer-lo.»

El treball de recerca, que s’ha elaborat gràcies a nombroses col·laboracions de familiars, amics i coneguts de Torruella, aportarà informació inèdita sobre la seva vida i obra. La seva publicació es preveu durant l’any 2019 i no seria possible sense el suport del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya i de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article