9a Festa de la Fede

La Fede celebra el seu 9è aniversari el dia 11 de maig i en motiu d'aquesta celebració publiquem el reportatge que la revista ‘setsetset’ va editar el setembre de 2018

per Àlex Casanovas

Cultura, Esparreguera, A fons

9a Festa de la Fede
9a Festa de la Fede

Santa FEDE gloriosa, vetlleu pels  esparreguerins

En motiu de l'aniversari de la FEDE publiquem el reportatge que es va editar a la revista el setembre de 2018

Esparreguera és l’enveja de la comarca. Durant aquesta Festa Major s’ha tornat a demostrar que les entitats de cultura popular donen molta vida a un programa d’actes que quedaria molt descafeïnat si no fos per la implicació de les diferents associacions. Els actes de Sant Llagasta, la Diada Castellera, La Plantada de Gegants, la Cercavila, la Cercavila infantil i moltes més activitats van omplir de color els carrers de la vila.

En el següent reportatge posem la lupa sobre el funcionament de la Federació d’Entitats de Cultura Popular Tradicional Catalana (FEDE) que agrupa a més de 1.000 persones de cinc de les entitats que més van brillar durant la Festa Major.

D’una necessitat a una entitat amb ànima propia

_per Àlex Casanovas

La FEDE es va crear fa 9 anys arran de la necessitat d’agrupar les diferents entitats de cultura popular esparreguerines. Els Castellers, la Colla de Diables, els Bastoners i els Geganters van decidir crear un organisme que els representés i unifiqués. Ara bé, en uns inicis la seva funció principal era la de coordinar i gestionar l’espai de l’escorxador, on moltes de les colles assajaven. 

Ho explica Joan Tejedor, actual president de la Federació, que ha viscut molt d'aprop l’evolució de l’entitat. “Vam néixer per la necessitat de fer d'interlocutor amb l’Ajuntament, però de mica en mica vam anar assumint més competències i organitzant activitats pròpies com ara la cercavila de Festa Major o la Festa de la Federació”.

Segurament el punt clau que marca l’evolució de la FEDE és quan aconsegueix la cessió de l’espai de l’escorxador per part de l’Ajuntament, l’any 2013. La Federació aconsegueix ser la responsable de l’espai. D’alguna manera, això va deslliurar a les entitats que van poder centrar-se a desenvolupar activitats de cultura popular amb la seguretat de tenir un espai fixe on reunir-se.

De mica en mica la FEDE va assolint més competències. Una Junta, formada per un membre de cada entitat es reuneix regularment per intercanviar sensacions i coordinar les diferents activitats. Amb l’arribada del Ball de Gitanes, la colla impulsada per Joan Encinas, la FEDE creix i es conforma de cinc entitats.

Joan Tejedor, que també és cap de colla dels Bastoners del Montserratí, és president des de gener de 2017. El projecte de la seva junta vol engrescar la gestió cultural i dignificar totes les activitats que es realitzen. “Hem d’aconseguir que la festa popular tingui un sentit i que totes les entitats puguem treballar plegats perquè es creguin el projecte de la Federació. També hem de dinamitzar a altres entitats com hem fet amb La Banda, que ha participat a la Cercavila amb nosaltres amb la ballada del ‘Galant Esparreguera’”. Aquest procés de coherència i dignificació es tradueix amb una imatge corporativa nova i un programa d’activitats conjunt.

“Aquest canvi de xip s’ha pogut veure durant la Festa Major” opina Oriol Esteve, expresident de la FEDE i membre de Castellers i Diables. “La millor prova per saber si un acte funciona, és la quantitat de públic que hi assisteix. Sabent això, pocs discutiran que les activitats organitzades per la FEDE i les seves entitats són les que més triomfen. Si desapareguessin crec que la festa quedaria molt tocada”

El pressupost del consistori per la Festa Major d’aquest any ha estat de 95.000, una xifra més elevada que els tres anys anteriors. Tot i això, des de la FEDE opina que l’Ajuntament podria fer més:  “Crec que la seva posició és la de deixar fer, tot i que sóc molt crític amb l’eliminació de la comissió de festes per part de l’equip de govern” explica Joan Tejedor.

En aquest sentit, Oriol Esteve considera que “està molt bé que la FEDE estigui al capdavant però crec que l’Ajuntament hauria de posar més de la seva part, a vegades ens sentim una mica desemparats”. 

Una mirada cap al futur

Tot i que el ‘mandat’ de Joan Tejedor està finalitzant –la junta es renova cada dos anys amb membres de les diferents entitats–, ja planteja una reinvenció de la Festa Major d’Hivern, potenciant la cercavila i creant una programació d’actes totalment diferent: “Volem que Santa Eulàlia tingui més sentit del que té ara. Realitzar una altra cercavila i que totes les entitats puguin organitzar les seves activitats en una programació de divendres a diumenge”.

Ara bé, el repte principal de la FEDE segons Oriol Esteve és la de “trencar definitivament la barrera entre la Junta i totes les persones de les entitats. Durant el meu mandat no ho vaig saber fer però crec que és important que tots ens la creiem i que les entitats col·laborin una mica més”.

Una colla d'alçada

_per Geganters d'Esparreguera

Com ja sabeu, la colla de geganters d’Esparreguera va ser fundada fa 26 anys. L’any passat per Festa Major vàrem celebrar exitosament el 25è aniversari, reunint en la nostra cercavila un bon nombre de colles. La colla gegantera d’Esparreguera consta d’uns 30 integrants, i encara avui en dia n’hi ha molts que són fundadors. En Guillem, l’Emma i l’Espinguet, malgrat la seva edat, estan millor que mai i es nota en les diverses cercaviles en què participem, doncs sempre són uns del més comentats. 

Actualment la colla no passa per un bon moment. Malgrat estar tots molt units, dels 30 membres integrants de la colla, 10 són quitxalla entre 5 i 14 anys, són els que més energia tenen i fan cues per fer ballar l’Espinguet. Entre els adults només tenim 6 portadors i un parell més que, encara que tenen més ganes que ningú de portar els gegants, algunes lesions físiques els limiten per desenvolupar aquesta tasca. També hi ha membres que no són portadors però són imprescindibles a la colla i participen activament en totes les cercaviles. 

La manca de gent dificulta molt a l’hora de planificar la temporada, ja que hem de mirar de fer poques sortides per no cremar els portadors que tenim; si ens en falla un en una sortida, ja ens hem de plantejar anar-hi només amb un gegant i això desllueix molt. 

Vam transmetre aquest problema a la FEDE i a través de les seves xarxes socials vam fer una crida a qui volgués participar en la nostra colla. Busquem bàsicament famílies on el pare/mare és portador i els nens porten l’Espinguet. Si els adults no volen ser portadors, ajuden en les tasques logístiques: vigilen la canalla, vigilen els gegants que no caguin, etc., tothom té cabuda a la colla i de tasques n’hi ha moltes. La crida va funcionar prou bé i hem pogut incorporar dues noves famílies a la colla i, molt important, un portador! Així i tot, haurem de seguir fent campanyes per incorporar nova gent. 

En els darrers anys la bona relació amb la FEDE ha anat creixent, tenint ara mateix una implicació total en tots els actes. Els representants que han participat en la FEDE en els darrers temps, desconeixedors de temps passats, miren cap al futur amb una visió nova. La cooperació actual i la implicació que, tan geganters com les altres entitats, estan tenint cap a la FEDE augura que les Entitats Cultura Catalana Tradicional a Esparreguera gaudiran de bona salut els pròxims anys!

Colla de Diables d'Esparreguera

_per Oriol Martínez, president de la Colla de Diables

Ja fa uns anys que podem dir que la Colla de Diables Esparreguera és una colla veterana, madura i consolidada. Des dels inicis quan un grup d’amics la van fundar per poder participar dels actes festius del poble i organitzar activitats que s’ajustessin al buit d’actes per a joves, sobretot durant la Festa Major, han passat moltes coses. Però des del principi la Colla va marcar un caràcter festiu i irònic molt especial i singular. Un caràcter que ha sobreviscut i ha esdevingut en mètode d’acció, en allò que ara està tan de moda adjudicar-se: un VALOR. Són molt coneguts tots els actes que hem anat organitzant durant tots aquests anys i que han culminat amb el gran esdeveniment anual de la Colla: La Llagastada. 

Foto: A través de la lent per a l’Ajuntament d’Esparreguera

Però, com funciona la Colla? Com ha arribat fins aquí? La resposta és senzilla i curta: sense pretendre-ho. L’esperit jove i emprenedor sempre ha caracteritzat als Diables d’Esparreguera. Qualsevol idea, per esbojarrada i ridícula que sonés (de fet, això sempre les ha fet molt més atractives), ha tirat endavant mentre hi hagués qualsevol diable disposat a donar-li suport i a sumar-s’hi. Només així es pot entendre que la broma sortida d’unes converses informals en trobades d’amics, com va ser l’Ensierru, hagi passat a ser un dels actes més emblemàtics d’Esparreguera i la seva Festa Major. 

Els relleus s’han anat succeint a la Colla, cada pocs anys un bon grapat de joves (molt joves) s’uneixen a la Colla i aporten idees, treball o simplement ganes de divertir-se. L’encert de la Colla, tot i que no planejat, ha estat saber mantenir l’experiència i veterania del grup original sumant-hi les noves idees, interessos i l’esperit dels que s’hi han anat sumant i porten en gran part el pes de la Colla avui en dia. Això fa que hi hagi una mescla de personalitats i caràcters interessant. Una barreja generacional a primer cop d’ull dispersa, però que esdevé una força imparable quan s’acosta juliol i les visites al Youtube de l’himne de Sant Llagasta comencen a disparar-se. No seríem qui som sense la constant injecció d’idees, la majoria irreverents, que arriben cada any a la Colla. 

“Enguany hem estrenat dos nous personatges. El Nunci, el pregoner del poble que va a buscar les gallines i, la rabassaire Ramona, que encapçala les gallines. Per nosaltres és també important incorporar personatges femenins, per aconseguir la paritat”. “Ha estat un espectacle rodó que ha tingut molt bona acollida. A la gent li encanta, ja no només el foc sinó també l’espectacle previ”. 

Però hi ha una cosa que cap dels fundadors contemplava, segur, en aquell moment inicial: que es farien grans i, a sobre, tindrien fills. Segurament aquest fet biològic i temerari, tenint en compte que la maduresa fisiològica sovint no concorda amb la d’acció de molts de nosaltres, ha estat segurament el què assegurarà la pervivència de la Colla de Diables d’Esparreguera per unes quantes generacions més. Ens fèiem grans i algunes idees van començar a girar entorn de la canalla: visites i espectacles a escoles, visites d’escoles a l’Escorxador a veure les Gallines de Sant Llagasta... I va esclatar la bomba, el “fenomen Gallines” entre la canalla Esparreguerina va ser tan espectacular que va obligar a evolucionar tota la Festa Major de la Colla. Així va néixer La Llagastada, la història en constant mutació de la relació entre Sant Llagasta, les Gallines, el Gall, n’Hefest, la Ramona, els Llagastins, l’Alcalde Albert, Mossèn Moi i Policia Pol i el poble d’Esparreguera. Fins i tot i, com a única concessió a la maduresa, hem canviat l’himne de l’Ensierru i allà on deia “correm beguts i amb devoció”, ara diem “correm contents i amb devoció”, tot i que tampoc som molts els qui ho fem... 

“L’ensierru també va anar molt bé. Moltíssima gent, tanta que ens preocupa una mica el control de masses, veiem que l’Ajuntament va tard i li hem d’anar al darrere amb temes de seguretat”

En aquest sentit, tot i que la nostra relació amb els tècnics de la regidoria de cultura és molt bona, no podem dir el mateix de l’equip de govern. Només es van interessar en el moment de fer la foto de cara a la galeria pel ‘xupinasso’. No ens hem sentit recolzats en cap moment, sobretot en temes de seguretat i ens va molestar que només volguessin la fotografia. És per això que vam decidir fer-ho al balcó del costat.

“La Colla Infantil cada vegada va assistint a més actes i va agafant molta volada. Assegura el futur de la colla” 

Tant va esclatar la bomba d’aquest fenomen infantil, afavorit també per les jornades de cultura tradicional organitzades per la Federació d’entitats de Cultura Popular Tradicional d’Esparreguera, que inevitablement va portar a posar sobre la taula la idea de la colla infantil, els que avui coneixeu com a Polls Folls. L’èxit de convocatòria va ser rotund fins al punt que no vam poder integrar totes les peticions. Podem dir orgullosos que tenim fills dignes dels seus progenitors (irresponsables i amb ganes de passar-ho bé a parts iguals), petits caps on s’han plantat les llavors de futures idees que de ben segur portaran la Colla dels grans a nous límits en l’absurd i la gresca. També estem especialment contents de la incorporació de pares i mares que no eren de la Colla i actualment ja cremen i participen de la Colla gran i la petita. Tant és així que hem doblat el nombre de membres de la Colla entre infants i adults. 

Correfocs, gimcanes, concerts, sopars, trobades, processons, ensierrus, correbars, cercagallines, cercaviles, fires, mostres i desenes de microactes paral·lels, juntament amb totes les persones que les han ideat i organitzat sumen un grapat important d’energia positiva injectada a Esparreguera durant tots aquests anys. Aquest sentiment d’excitació quan la Festa Major s’acosta i la buidor de quan s’acaba té encara molta tirada per davant. Canviaran les cares, els actes i, de vegades, fins i tot els balcons, però hi ha Colla de Diables d’Esparreguera i Polls Folls per anys, prepareu-vos. 

I recordeu: Sant Llagasta nostru patró i visca la Festa Major! 

Pica Pica!

_per Joan Tejedor, cap de Colla dels Bastoners del Montserratí

En fem una valoració molt positiva. La trobada bastonera del Montserratí cada cop s’està consolidant més, convidant a diverses colles de fora, el que suposa uns seixanta o setanta balladors. L’assistència de públic a tots els actes que hem participat ha estat massiva. 

Com a entitat, també hem participat en l’antipregó, amb Gerard Bidegain i Mireia Boya i la sensació és molt positiva, aquest any hi havia més públic que mai. 

Cal destacar també els ‘Baston Kids’, la colla de bastoners infantil, que ja fa més de cinc anys que balla. És molt agraït, els nens s’ho passen molt bé ballant i de fet cada cop ballen millor, inclús les coreografies de la colla d’adults. Ens estem plantejant realitzar més sortides amb ells i, fins i tot, crear una nova entitat. 

Els Brodeus

_per Aida Puig, Cap de Colla Castellers

La nostra participació a Festa Major és diària i implica un gran compromís i dedicació per part dels membres de la colla. 

Pels castellers, la Festa Major és un dels moments més importants de la temporada. El moment fort per nosaltres realment és el dissabte a la tarda, amb l’actuació castellera. És una diada que gaudim de la gran quantitat de públic que hi ha i on normalment ens plantegem els nostres castells màxims i on apareixen camises no tan habituals durant la temporada. A més, aquest any hem pogut avançar l’horari de l’actuació a les 18:00, cosa que ens ha permès acabar l’actuació a una bona hora i no trobar-nos com ens havia passat altres anys, que les colles convidades renunciaven a castells perquè ja era massa tard o els mateixos membres havien de marxar per participar en altres actes que organitzaven. 

Pel que fa a la cercavila, cada vegada hi ha més interès per part de la colla i cada vegada són més els membres que hi participen, aquest any ha estat un dels anys que més camises bordeus hi havia. El format de la cercavila va millorant any rere any, i no només és més atractiu pel públic sinó també pels membres de les mateixes entitats que hi participem. Després dels nervis que passem per l’actuació de dissabte, per nosaltres és un acte molt festiu i de celebració. 

La cercavila infantil és un dels moments importants per la nostra canalla. Realment, ho gestionen tot ells; els castells que volen fer, qui els mana... Estan molt acostumats a treballar en equip i aquí és on més ho veiem. A més, el format de la cercavila permet veure i conèixer la resta d’entitats del poble. 

Quan l'organització és la victòria

_per la Gestora de la Barraka alternativa de la Festa Major d'Esparreguera

Aquest ha estat el 17è de Barraka Alternativa de Festa Major, espai ja consolidat com a punt de trobada de lluites compartides, activitats diverses i oci nocturn per a tots i totes. Un espai del poble i per al poble, un espai que es configura entre tots i totes, tant les persones que any rere any organitzem les activitats i la gestió de l’espai, les que heu vingut a fer torns, així com totes aquelles persones que us heu apropat a participar de les activitats tant diürnes com nocturnes, un, dos, o cada dia de festa major. A tots i totes vosaltres, gràcies, sense vosaltres res de tot això seria possible. 

Enguany valorem molt positivament el pregó alternatiu de festa major, a càrrec de la Mireia Boya i el Gerard Bidegain, com a punt de confluència entre la realitat nacional i la realitat local, amb un toc d’humor, i l’assistència de moltíssimes esparreguerines que van venir a compartir l’inici de la festa major amb nosaltres. Aquest any també, ha estat el primer en el qual una dona ha penjat l’estelada al campanar, fet pel qual estem absolutament satisfets i satisfetes. Remarcable destacar també el record de participació en la Cronoescalada d’enguany, activitat absolutament consolidada que aquest any va acabar amb un vermut popular i concert. 

Valorem també de manera molt positiva el concert de The Papas and the Popos el divendres de festa major, el concert clàssic de festa major que sempre ens fa molta il·lusió acollir a la Barraka. Però també la participació de: l’Esplai la Lluna, la Nina Cintas, els Sittar Green, Sense Filtres DJ7, la Maria Coll, PD a la Baska, PD Efa, Adala Sound System i els Xò fred no val ré. Volem agrair també la participació del CDR d’Esparreguera tant a l’acte de la penjada de l’estelada, la cronoescalada, com també al vermut popular del diumenge. Així com, a les entitats de la Federació d’Entitats per la integració de l’Espai de la Barraka Alternativa als recorreguts de les cercaviles de festa major. Finalment, agrair la tasca realitzada per la Turbina en la gestió del Protocol Contra les Agressions Sexistes per fer possible i garantir un espai on totes puguem sentir-nos còmodes, i gaudir de la festa com volem i amb qui volem.

Cal mencionar però que aquest any una de les problemàtiques més importants amb la que ens hem trobat, van ser les amenaces feixistes rebudes per col·laboradors de la Barraka per la penjada de l’estelada al campanar. Davant d’això agraïm la impressionant resposta a la convocatòria del dimarts posterior a la Festa Major, que va ser un punt de trobada i de mostra de solidaritat, fermesa i valentia col·lectiva que no podrem oblidar, i que ens encoratja a continuar els pròxims anys amb dignitat i coratge. 

Finalment, denunciem les problemàtiques interposades per l’àmbit municipal per l’organització i muntatge de la Barraka Alternativa, el mateix dia que començaven els preparatius, amb uns terminis incomprensibles i unes formes molt qüestionables. Davant d’això, volem tornar a fer palès que és a través de l’organització popular i de la participació de totes i tots que és possible aquest espai, i que no ens cansarem mai de reivindicar un punt de trobada del poble amb 17 anys de trajectòria. Juntes i organitzades, tot està per fer i tot és possible. Gràcies i fins a l’any vinent! l

9a Festa de la Fede

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article