Què fem amb el Patrimoni d'Esparreguera?

El Fòrum 21 va dedicar el seu debat mensual a respondre a la pregunta 'Què fem amb el patrimoni d'Esparreguera?'.

Urbanisme, Esparreguera

Crònica d'un debat sobre patrimoni

El darrer divendres de novembre va tenir lloc el debat que cada mes organitza el Fòrum 21, aquesta vega el tema proposat era “Què fem amb el Patrimoni d'Esparreguera?”.

Una bona part del debat va estar centrat en la Colònia Sedó i el parc Natural. El debat va ser força actiu i les diferents intervencions van ampliar les reivindicacions a altres àmbits patrimonials. 

Cinc ponents: Josep Maria Cobos:“Esparreguera viu d’esquena al seu patrimoni.”  Emmanuel Ortí: “Patrimoni és allò que una societat li dona valor.”  Lídia Quevedo: “Conèixer és estimar.”  Rosa Maria Codina: “S’ha de fer accessible a tothom el patrimoni. Estudiar i divulgar.”  Oriol Achon: “No es pot estimar el patrimoni si no se sap que existeix.” Cinc frases per entendre el debat.

Josep Maria Cobo, president de l'Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn, va explicar que el patrimoni industrial sempre s'ha considerat poc ‘glamurós’, ja que es considera que la indústria crea un impacte negatiu, degradant el paisatge. Així i tot va remarcar la importància del patrimoni industrial. "És l'herència d'una època que ens ha portat fins aquí, forma part de la memòria col·lectiva, del treball i del lloc on viuen les persones, per tant no podríem explicar la nostra història sense parlar d'aquest patrimoni". Segons ell, Esparreguer ha viscut durant molts anys d'esquena al seu patrimoni. "No s'ha cuidat, no s'ha valorat i s'ha deteriorat fins a arribar a desaparèixer". De la mateixa manera també opina que la vila hauria d'aprofitar l'entorn natural per tal d'oferir una oferta patrimonial atractiva, que hauria de contenir "tres pilars principals: l'entorn natural, la passió i la colònia Sedó. 

foto: CPSimon

Cal protegir el patrimoni i bastir una oferta cultural i social entorn d'aquesta riquesa patrimonial.” 

Creu que correspon a la societat buscar la rendibilitat i la viabilitat social. “Hem d’aconseguir que el patrimoni creïn un retorn a la societat. Si es realitza una inversió, ha de transformar d’alguna manera la vida cultural i social del poble”.

Per altra banda, Rosa Maria Codina, responsable de l'arxiu municipal, va defensar la protecció i manteniment d'aquest patrimoni documental. El departament s’ha imposat la tasca de recuperar, conservar i difondre el patrimoni local i el Fons Arxivístic Patrimonial d’Esparreguera. Gràcies a la funció de la xarxa d’arxius municipals s’ha recuperat documents que abans tenien els notaris. 

“En  aquest sentit les noves dependències de l’arxiu municipal, situat a la planta soterrani de la Biblioteca l’Ateneu, permet tenir la documentació adequada i millora l’accessibilitat a tothom”.

 Emmanuel Ortí, regidor de medi ambient a l'Ajuntament d'Esparreguera i tinent d'alcalde (ICV) va valorar els diferents actius del patrimoni natural esparreguerí i va destacar projectes com el Montserrat Live, el Parc Natural, el Parc rural o les 'vies blaves’, projecte de la Diputació per tal de realitzar un itinerari seguint el transcurs del riu Llobregat. 

"La rendibilitat que ofereix el turisme pot mantenir aquest patrimoni natural, però és important fer-ho de manera global aprofitant els organismes supramunicipals".

En la mateixa línia, Lídia Quevedo, ambientòloga i doctora en biologia, presidenta de l'ADF i presidenta de l'Associació Entorn de Montserrat, va destacar els elements de patrimoni natural de la vila: la falla, el riu, la muntanya, torrents, coves, els aqüífers... Però opina que "Esparreguera viu d'esquena a aquest patrimoni i tendeix a posar la seva mirada cap a Barcelona o altres indrets més llunyans" i va concloure que  "Per protegir s'ha d'estimar"

foto: Joan Soler Gironés

Per últim, l'arqueòleg Oriol Achón va ser el ponent més crític amb les administracions, ja que va denunciar que és “la societat civil qui supleix i pressiona les administracions locals i supramunicipals perquè facin allò que estan obligats a fer: preservar, defensar i divulgar el patrimoni.” Va enumerar un seguit d’accions que s’han dut a terme, de punts i llocs que estan abandonats i va utilitzar allò que s’havia anat dient per concloure que “Si les administracions aposten i inverteixen a salvar el patrimoni és segur que funcionarà, cal creure-hi”. 

Els organitzadors de l'activitat no volen que aquesta discussió acabi aquí, i que el debat només hagi significat 'un bolet' a la vida pública d'Esparreguera. Caldrà provocar que el debat continuï.

Per altra banda, es va trobar a faltar més mencions al patrimoni urbanístic, que sembla que no estigui damunt la taula per interessos immobiliaris però que desgraciadament està patint un procés d'abandonament que pot acabar amb la seva desaparició.

En el debat també va sobrevolar l'etern debat del POUM, el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Cal recordar que Esparreguera és un dels pocs municipis que encara no compta amb un POUM propi i això repercuteix enormement en moltes iniciatives que es podrien tirar endavant.

Particularment interessant va ser la idea de crear una Comissió Especial per a la defensa del patrimoni d'Esparreguera. Una idea que seguirem esperant però que des del setsetset veiem amb molt bons ulls.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article