El PSC d'Eduard Rivas arrasa a Esparreguera

Els socialistes aconsegueixen 9 regidors. ERC segona força, la CUP pateix una davallada i el PP no entra

Política, Esparreguera

Composició del Consistori
Composició del Consistori

Eduard Rivas va ser el gran guanyador de la nit electoral d'ahir. El candidat del PSC-PSOE va obtenir 3.802 vots, el que suposa obtenir 9 regidors i ja sembla clar que el proper alcalde d'Esparreguera tornarà a ser Rivas, ja que a banda de ser el partit més votat arribaria a la majoria absoluta amb el soci de govern de l'anterior mandat, Esparreguera en Comú, la formació liderada per Emmanuel Ortí, que en aquestes eleccions perdia un regidor. Així doncs els socialistes tindran a Eduard Rivas, Maria Vallejo, Rogeli de la Cruz, Maria Mas, Daniel Farriols, Sara Gómez, Juan Jurado, Maria del Carme Sáez i Antonio Molar a l'Ajuntament. El PSC va ser la força guanyadora a tots els col·legis electorals.

La segona posició va ser per Esquerra Republicana de Catalunya, que va obtenir la confiança de 1.485 electors, un 14'75% dels vots. La formació encapçalada per Alfons Puche ha repetit el seu millor resultat electoral amb 3 regidors, sumant-ne un al que ja tenien. ERC va fregar el quart regidor en algun moment de la nit però finalment no va ser possible. Alfons Puche, Nabila Belghanou i Jaume Escudé seran els regidors republicans.

La formació que més regidors va perdre va ser la CUP, que passa de 5 regidors a 2, i de tercera força a segona. La CUP va obtenir la confiança de 1.119 esparreguerins i esparreguerines, el que suposa un 11,11% dels vots. La formació anticapitalista ha perdut 617 vots respecte als darrers comicis, però tres regidories. La llei d'Hondt ha suposat que un regidor a la CUP li costa 560 vots i al PSC 422 vots. Raquel Montoya, cap de llista i portaveu del grup municipal, i Pol Valldeperas repetiran a l'ajuntament com a regidors.

La quarta formació va ser Ciutadans, que va obtenir 888 vots emesos, el que suposa un 8.82% dels vots emesos. La formació taronja va calcar els resultats de fa 4 anys i repetirà amb els dos regidors, tant en nombre com en nom. Josep Maria González i Francisco Aguilar tornaran a ser regidors.

Com dèiem abans, Esparreguera en Comú va perdre un bon grapat de vots, gairebé 400, el que van suposar que la formació acabés perdent un regidor. Emmanuel Ortí i Rafa Soriano seran els regidors dels comuns. L'aritmètica permet a En Comú governar amb el PSC.

Una de les sorpreses de la nit va ser la irrupció d'Esparreguera 2031, que amb 865 vots i 8,59% dels vots emesos va aconseguir 2 regidors. Manel Roca i Joana Mora representaran al moviment electoral a l'Ajuntament en el proper mandat, que va obtenir els seus millors resultats sobretot al centre de la vila.

Per últim, Junts per Esparreguera va aconseguir un regidor. Serà el cap de llista, Jordi Mestres, qui representi a la formació sobiranista a l'Ajuntament. Junts també ha estat penalitzada per la Llei d'Hondt, ja que el regidor li ha costat els 700 vots que ha obtingut, un 6,95% dels vots.

Carlos Garcia i el Partit Popular s'han quedat fora de l'Ajuntament, ja que no han superat el llindar mínim del 5% dels vots. 276 persones li van donar confiança, un 2,74%.
La coincidència amb les Eleccions Europees també ens permet veure alguna dada rellevant. El partit socialista també va guanyar aquests comicis però amb menys vot, ja que va obtenir 2.691. Aquests serien els resultats a la vila:

• PSC-PSOE – 2691
• Ara Repúbliques (ERC) – 2410
• Lliures per Europa (Junts per Catalunya) – 2257
• Unidas Podemos – 841
• Ciudadanos – 803
• PP -396
• VOX – 239

Així doncs, el socialista Eduard Rivas ha aconseguit aglutinar més de 1.100 vots de formacions independentistes, presumiblement d'electors que han votat a Oriol Junqueras (Ara Repúbliques) i a Carles Puigdemont (Lliures per Europa). Una incògnita que deixa la nit és saber on hauran anat a parar els vots de les 239 persones que han donat suport al partit VOX d'extrema dreta.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article