La 20a festa del Timbaler del Bruc torna carregada de novetats

Les previsions meteorològiques auguren molt bon temps per aquest cap de setmana

per Redacció

Cultura, El Bruc, Societat, Montserrat, A fons, Patrimoni

Domàs de la Festa del Timbaler del Bruc
Domàs de la Festa del Timbaler del Bruc | Ajuntament del Bruc

Un any més se celebra al Bruc la tradicional Festa del Timbaler, que commemora les batalles succeïdes en aquest municipi de l’Anoia a inicis de juny de 1808, on el sometent català va aconseguir foragitar l’exèrcit de l'emperador Napoleó Bonaparte en plena Guerra del Francès. Podrem gaudir de la 20a edició de la festa demà dissabte 1 de juny i diumenge dia 2, amb una programació ben plena d'activitats per a tots els públics. Després d'un parell d'edicions amb l'amenaça de la pluja, enguany les previsions meteorològiques són favorables i es preveu un cap de setmana gairebé d'estiu.

El tret de sortida de la festa serà demà 1 de juny a les quatre de la tarda, moment en que d'obrirà la XX Fira de la Guerra del Francès, una mostra d'antics oficis, el mercat de 1808, la fira de pagès i la "Civada i trabucada" (4a Fira de la Cervesa Artesanal del Timbaler). A dos quarts de sis s'estrenarà al porxo de l'església de Santa Maria del Bruc El petit sometent, una escena teatral interpretada pels alumnes de la classe de 6è de primària "Timbalers" de l’escola El Bruc i dirigida per Gerard Bidegain, qui també és l'autor del guió. L'escena es podrà veure en una segona funció al cap d'una hora, a dos quarts de set, al mateix espai. Acte seguit es farà el tradicional record i ofrena floral als Herois del Bruc, al cementiri, amb les autoritats de la vila i representants francesos.

La tarda de dissabte prosseguirà amb el Concurs de percussió Timbaler 2019, que comptarà amb la participació de nombroses colles d'arreu del territori català: Blacktucada (Terrassa), Tokem x tu (Barcelona), Batuc shangó (Sant Fruitós de Bages) Ssstrèpits (Vilassar de Mar), Reperkutim (Barcelona), Ruachamba (Pallejà), Konkatrons (Òdena) i els amfitrions de Foc Senglar (El Bruc).

El primer dia de la festa finalitzarà, com no podia ser d'una altra manera, amb el gran sopar del timbaler a la taverna del sometent, enguany amb una novetat: l'estrena d'una escena de taverna protagonitzada pels personatges de les escenes de la festa. "Es tracta d'una escena de sobretaula, que ambientarà la taverna i ens permetrà gaudir de la vessant més divertida dels personatges que protagonitzaran les escenes de l'endemà", ens explica el seu autor i director, Gerard Bidegain, "és meravellós treballar amb els bruquetans i bruquetanes, tenen una estima molt gran per aquesta festa i s'hi entreguen amb cos i ànima! El títol de l'escena ja ho diu tot: Qui canta el gavatxo espanta!". Després de gaudir de l'estrena es farà ball amb el grup Bruel, que, com en les passades edicions, oferirà als assistents una bona estona de música tradicional i de taverna.

L'endemà començarà amb el contundent esmorzar del sometent a la taverna i, després, es farà l’homenatge i la ofrena al monument del Timbaler, amb la presència de l’alcalde del Bruc en funcions, Enric Canela, i de la resta d’autoritats municipals, així com una representació del govern de la Generalitat de Catalunya. Enguany, a la 8a edició dels Premis Timbaler d’Honor, es lliurarà el premi a l'Institut Guttmann. Aquesta institució té com a objectiu principal promoure, impulsar i aconseguir la rehabilitació integral de les persones afectades per una lesió medul·lar, un dany cerebral adquirit o una altra discapacitat d'origen neurològic, desenvolupar la recerca i la docència en aquest àmbit de la neurociència, i prestar-los el suport i els serveis més adequats per assolir una reinserció social satisfactòria, i alhora contribuir al ple reconeixement dels seus drets i a una efectiva equiparació d'oportunitats. Després de lliurar el Timbaler d'Honor es lliurarà també una distinció a una persona bruquetana pel seu servei a la comunitat. Recordem que aquesta edició serà la darrera sota l'alcaldia d'Enric Canela Vallès, actualment en funcions a l'espera que prengui possessió aquest mes la nova alcaldessa Bàrbara Ortuño Escriu, també de Bruc Viu-Acord Municipal (ERC-AM).

Des el monument, obra del cèlebre escultor Frederic Marès, sortirà a dos quarts d'onze una desfilada de grups de recreació històrica i actors i actrius del municipi que es dirigirà a l’altra banda del pont del president Enric Prat de la Riba, on s'ubicarà la Fira. Serà també el segon any que l'Ajuntament del Bruc convoca a totes aquelles persones que, o bé de nom o bé de cognom, es diguin Bruc, a la Segona trobada de Brucs.

Des de dos quarts de dotze i durant tot el diumenge s’aniran representant escenes teatrals al carrer, protagonitzades per actors i actrius del Bruc, Esparreguera, Igualada i d'altres pobles, dirigides per quart any consecutiu per l'esparreguerina Vicky Alvelo i escrites per Gerard Bidegain. Aquestes escenes "iròniques, còmiques i també èpiques", tal com les descriu el seu autor, recrearan el Bruc de 1808: com es destapaven els traïdors, com va sorgir la idea de tocar el timbal, com s'organitzava el sometent, com es preparaven les emboscades... Vicky Alvelo, directora, destaca la renovació que s'ha fet enguany de l'escena de la Batalla del Bruc i la consolidació de l'escena del Duel on els personatges francesos agafen més protagonisme que a la resta d'escenes i es produeix una lluita escènica molt treballada. Alvelo destaca també que, per segon any consecutiu, la festa comptarà amb Lo Sacaire del Llobregat (Isaac Morera) que anirà guiant als visitants durant tota la jornada de diumenge, com feien els nuncis antigament.

La Festa del Timbaler no seria el mateix, evidentment, sense els timbals. Els espectadors podran assistir a la Gran Tamborrada: toc de sometent "pau, pau i sempre pau", amb l'assistència de la "Escuela de Bombos y Tambores del Centro Aragonés Goya de Barcelona". Com a novetat, el regidor de Cultura i Festes en funcions, Antonio Madrid, destaca que es farà una representació de teatre de titelles amb el grup Finíssima Teatre i Ramon Lluch de Selvanyola, que oferiran la seva versió de la llegenda del Timbaler del Bruc.

Els visitants podran descobrir l'Església de Santa Maria i el Museu de la Muntanya de Montserrat (Can Cases), visitar l'exposició "Les festes majors al Bruc" a Can Domènech i descobrir com es vivia i es feia l’oli al molí. La tarda de diumenge es farà la premsada de les olives amb Jaume Esteve de Can Rovira. També es podrà visitar al Casal una exposició sobre el 25è aniversari dels Castellers d'Esparreguera.

Diu la llegenda que un vailet de Santpedor anomenat Isidre Llussà va ser qui, fent ressonar el seu timbal des del coll de Can Maçana i ajudant-se de l’eco que produeix la muntanya de Montserrat, va aconseguir espantar les tropes franceses, oferint la victòria al sometent català. La realitat i la ficció s’uneixen un any més en una de les festes més populars del nostre país, que ens relata l'esforç d'un poble per assolir allò que semblava impossible.

Cartell de la festa del Timbaler del Bruc 2019

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article