Teatre, música, creativitat i sorpreses a la presentació del Festival LOLA 2019

L'acte de presentació del LOLA acollia una experiència irrepetible: "un maridatge entre el teatre, la poesia, la performance, l'esdeveniment social i la gastronomia", diu Albert Mestres, responsable de “La Corda”

per Carme Paltor

Cultura, Societat, Esparreguera, A fons

Teatre, música, creativitat i sorpreses en la presentació del LOLA 2019
Teatre, música, creativitat i sorpreses en la presentació del LOLA 2019

La presentació de la 17a edició del festival de teatre d’Esparreguera LOLA 2019 s’iniciava a partir de les quatre de la tarda del dissabte 8 de juny, coincidint amb la Festa de l’Avinguda Francesc Macià, amb una instal·lació que ja augurava que podien passar coses sorprenents. 

Savina Tarsitano, va ser la responsable de diferents intervencions en l’espai, abans i mentre, dins el Teatret, es duia a terme La Corda, una idea d’Albert Mestres. La instal·lació despertava la curiositat de la gent que de mica en mica s'anava aglomerant davant el Teatret així com dels que circulaven per l'avinguda, tallada al trànsit, en motiu de la festa del carrer. 

Els espectadors es reunien davant el Teatret, pendents d’entrar a veure l’obra. En el programa de mà ja els advertien: potser ells també haurien de ser actors? “Sonen tres timbres. S'obren les cortines. Entra el públic. Fosc. Llum. Surten els actors. O no. Fosc. Llum de públic. S'obren les cortines. Surt el públic. Pausa amb piscolabis. Sonen tres timbres. S'obren les cortines...”

I sí, primera sorpresa, un timbre crida als espectadors per entrar al teatre, algú obre la cortina, seuen, a l’escenari jocs de llums, Joves ocells, ballet de Joan Brossa–diu el programa–, tres minuts i es tanquen les llums, entreacte, a fora els espera una taula que els convida a beure i menjar, moment per socialitzar. Així 11 vegades, sorpreses, màgia, teatre, pel·lícules, poesia, performance, esdeveniment social, gastronomia… A dins plovia, a fora moria Lucrècia davant la porta del Teatret… Una proposta sorprenent i realment inoblidable.

Des de l'escenografia de Jose Menchero precisa, concreta i preciosa, la interpretació dels tres actors, Jordi Font, Toni Mas i Eva Ortega, les propostes escèniques, els entreactes i la reacció dels espectadors, tot forma part del concepte teatral.

En acabar La Corda, arriba el moment de la Presentació del LOLA 2019. Unes paraules de Gerard Bidegain, dramaturg i director artístic del Festival, reivindiquen la resistència teatral que des de fa 17 anys encara el festival LOLA, que aposta per la creativitat i el risc. Agraeix al públic la generositat i la confiança que els porta any rere any al teatre, esdevenint així el més gran benefactor del festival. També reivindica la professió teatral i el dret dels artistes a cobrar dignament per la seva feina, una de les voluntats del LOLA.

El LOLA porta el nom de l'enyorada actriu esparreguerina Lola Lizaran Merlos (1931-2003), a qui el festival homenatja amb aquest record.

Tot seguit un concert de Daniel Lumbreras, amb la seva particular proposta musical on la veu juga el paper d’un instrument musical més, apropant-nos a ritmes i músiques africanes, celtes, brasileres, cants sufís o gregorians… Una meravellosa manera d’acomiadar un vespre explosiu d’emocions. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article