Resseguint la vida de l'abrerenc Joan Roca i Bros, llibreter i editor

La bibliotecària Montserrat Riu està fent recerca sobre aquest personatge abrerenc

per Redacció

Cultura, Abrera, A fons, Patrimoni

La bibliotecària Montserrat Riu, amb un exemplar editat per Joan Roca i Bros. Biblioteca Ignasi Iglesias - Can Fabra.
La bibliotecària Montserrat Riu, amb un exemplar editat per Joan Roca i Bros. Biblioteca Ignasi Iglesias - Can Fabra. | Biblioteca Ignasi Iglesias - Can Fabra

El passat mes de març, l'historiador figuerenc Alfons Martínez feia una conferència a la Casa de Cultura d'Abrera per explicar la vida i obra de Josep Roca i Bros, l'il·lustre arquitecte abrerenc del segle XIX que fou el transformador de la ciutat de Figueres.

Segons sembla, però, hi ha un altre membre d'aquesta família abrerenca que es va destacar a l'àmbit editorial, el llibreter i editor Joan Roca i Bros. "Tot i el coneixement que es té de la seva trajectòria professional, desenvolupada durant la segona meitat del segle XIX a la ciutat de Barcelona, se’n desconeixia, fins no fa gaire, l’origen.", exposa la bibliotecària Montserrat Riu Piqué. Durant cinc mesos, Riu ocupà la direcció de la Biblioteca d’Abrera, que porta per nom Josep Roca i Bros i, actualment, està investigant la vida i activitat professional d'aquest llibreter i editor. "Cercant informació en els catàlegs de les biblioteques catalanes sobre l’il·lustre arquitecte abrerenc Josep Roca i Bros, vaig adornar-me de l’existència del llibreter. La coincidència de cognoms apuntava a què Joan Roca i Bros tenia moltes possibilitats de ser originari d’Abrera, alhora que podia tenir parentiu amb l’arquitecte." La bibliotecària indica que dins el món del llibre vuitcentista català són ben documentades diverses nissagues d’editors, llibreters i impressors amb el cognom Roca (a Barcelona, Olot, Reus o Manresa). Fins avui, sempre s’havia pensat que Joan Roca i Bros procedia d’alguna d’aquestes famílies. "Ara ja sabem que no és el cas i que era fill d’Abrera.", conclou Riu. La bibliotecària ens en desgrana la biografia: Joan Roca i Bros va néixer a Abrera el 26 de juny de 1830 i morí a Barcelona el 10 d’octubre de 1898. Era fill de Benet Roca, natural de Martorell, i Teresa Bros, filla de Sentmenat, i residí la major part de la seva vida a Barcelona, on es casà amb Dolors Morera i fou pare de quatre fills. "Pel que fa al seu parentiu amb el prestigiós arquitecte, tot i que sembla probable, no és un fet demostrat." Segons Montserrat Riu, "tots els indicis apunta al fet que pertanyen a la mateixa nissaga. Podrien ser cosins per part de pare, però és una hipòtesi que cal acabar de contrastar."

Gràcies als llibres i catàlegs impresos i editats per Joan Roca i Bros, albergats en diverses biblioteques de Catalunya, i a la recerca que n’ha fet el professor Lluís Agustí del Departament de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, se’n pot resseguir l’activitat com a llibreter i també editor aproximadament entre els anys 1863 i 1898. Durant les dues primeres dècades, la llibreria de Roca i Bros s’ubicava primer al carrer de l’Argenteria, 49 de Barcelona i, posteriorment, al carrer de l’Hospital, 87, sota el lema de «Lo que sembres culliràs». Les publicacions d’aquesta època duien el nom de Llibrería o llibreteria de Joan Roca y Bros. A vegades també es troba la denominació redactada en castellà. Entre els anys 1887 i 1890, el negoci passa a anomenar-se Imprenta y Librería de J. Roca y Bros. A partir dels anys 90,  i fins a la seva defunció es produeix un canvi de nom: Librería de Montserrat de Juan Roca y Bros. Els seus hereus van mantenir l’activitat amb diverses denominacions fins a l’any 1936.

La investigadora remarca que un dels aspectes a considerar de la tasca de Joan Roca i Bros és la publicació del catàleg Centro de Obras de Cataluña. "Els catàlegs eren eines difusores dels fons de les llibreries i impremtes". En el cas del Centro de Obras comprenia una llista de llibres i diaris en venda o subscripció relacionats amb Catalunya des de diverses  vessants (geografia, història, llengua i literatura)  i ordenada alfabèticament per autors i títol. Convé destacar també la participació de Roca i Bros en els cercles llibreters de la ciutat comtal. Joan Roca i Bros fou soci de l’Institut Català de les Arts del Llibre, institució queaglutinava els diferents sectors de les arts gràfiques amb la finalitat d’intervenir en les disposicions administratives i facilitar les relacions professionals entre industrials, operaris i clients. Montserrat Riu indica que "caldrà continuar investigant per tal de saber-ne més sobre aquest llibreter-editor. Es tracta d'un altre Roca i Bros que ja forma part dels fills il·lustres de la vila d’Abrera."

Exemplars editats per Joan Roca i Bros.  Fons local  de la Biblioteca Ignasi Iglesias - Can Fabra.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article