El club de rol d’Esparreguera viatjarà a Mart en una missió de la NASA

El nom de l’associació cultural es troba en dels microxips de silici del mòdul Mars 2020

per Efren Garcia

Esparreguera

El club de rol d'Esparreguera ha rebut el passatge de vol per viatjar a bord del coet Atlas V-541 de la NASA amb rumb a Mart. El seu nom anirà dins d'un dels microxips de silici del mòdul Mars 2020, un automòbil no tripulat de prop que està previst que aterri al planeta vermell el mes de febrer de l'any 2021.

Si bé encara falta molt de temps perquè l'home trepitgi la superfície de Mart, una campanya de la NASA farà possible que milions de persones o entitats comparteixin l'exploració del planeta enviant els seus noms dins d'un microxip de silici poc més gran que la mida d'una moneda d'un cèntim. El nom d'Orcs Tancats, la versió catalana de "Reservoir Orcs", s'inscriurà en una línia de text més petita que una mil·lèsima de l'amplada d'un cabell humà (75 nanòmetres). El microxip, amb una capacitat de més d'un milió de noms, viatjarà sota la coberta de vidre del vehicle motoritzat, també conegut com a rover, el cinquè que tindrà l'oportunitat de rodar sota el desèrtic paisatge vermell.

Conscient que els avenços tecnològics encara estan lluny de poder enviar els primers astronautes, Thomas Zurbuchen, administrador associat de la Direcció de Missions Científiques de la NASA, obre les portes a la participació social amb el següent missatge: "Mentre ens preparem per llançar aquesta històrica missió a Mart, volem que tothom comparteixi aquest viatge d'exploració", explica Zurbuchen. D'aquesta forma, la NASA vol conscienciar de la importància del seu nou projecte que unirà les investigacions científiques de la Lluna amb les de Mart.

El llançament de la missió està programat pel mes de juliol de l'any 2020 i el vol durarà una mica més de mig any. L'aterratge està previst que tingui lloc a un cràter de la mida de l'illa de Menorca on el rover buscarà signes de vida microbiana i recollirà mostres per a un futur viatge de tornada a la Terra.

Aquest és el segon cop que la NASA impulsa una iniciativa com aquesta. Fins el dia d'avui ja s'han inscrit més de 700.000 noms, que s'uniran als més de 2 milions anteriors que van aterrar a Mart a l'interior del mòdul InSight l'any passat.

Lluny del planeta vermell, el club de rol d'Esparreguera ocupa provisionalment -mentre l'Ajuntament desencalla la creació d'un hotel d'entitats- una de les sales de l'antiga Biblioteca Beat Domènec Castellet. Des d'allà està previst que els seus membres segueixin el llançament i aterratge de la missió de la NASA.

Comentaris

Eulàlia Domènec Esparreguera
1.

Un excel·lent notícia!, per fi algú de casa nostra fa cap a Mart. Bon viatge!

Comenta aquest article