Abrera ofereix una visita comentada al jaciment de les trinxeres de la Guerra Civil Espanyola

L'activitat s'emmarca dins la Festa Major de Sant Pere i vol acostar aquest element patrimonial a la ciutadania

per Redacció

Cultura, Abrera, A fons, Patrimoni

Cartell de la visita comentada al jaciment de les trinxeres de la Guerra Civil Espanyola
Cartell de la visita comentada al jaciment de les trinxeres de la Guerra Civil Espanyola | Ajuntament d'Abrera

Demà dissabte 29 de juny a les 11 h, la regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica de l'Ajuntament d'Abrera ofereix una visita comentada i oberta a tothom per a explicar el jaciment arqueològic de les trinxeres de la Guerra Civil Espanyola, unes estructures militars excavades a terra per les tropes republicanes el gener de 1939, en plena operació de retirada davant de l'exèrcit franquista. "El jaciment és un testimoni únic que servirà per recuperar la memòria dels darrers dies de la Guerra Civil a casa nostra i de la defensa del territori i de la seva gent que van fer les tropes republicanes", exposa Gerard Bidegain, tècnic de la regidoria.

La visita, d'una hora de durada, anirà a càrrec dels arqueòlegs que van recuperar aquest element patrimonial, Òscar Augé, arqueòleg i director de Patrimoni Actiu i Adám Picón, arqueòleg i agent rural. La campanya d'excavacions es va dur a terme el passat any 2018, una operació promoguda per l'Ajuntament d'Abrera, sota el mandat de la regidora Maria José Orobitg i, posteriorment, del regidor Miquel Tomàs, que va rebre el suport econòmic de la Diputació de Barcelona. En els pròxims mesos, les darreres tasques de senyalització i adequació del lloc donaran per acabades les intervencions de recuperació del jaciment. "Des de la regidoria, però, s'ha volgut oferir a la ciutadania aquesta visita especial per Festa Major, després de la interessant xerrada que es va dur a terme a la Casa de Cultura el passat mes de febrer. Mancava presentar les trinxeres mitjançant una visita in situ", assenyala Bidegain. Enguany es commemoren 80 anys de la seva construcció i del final del conflicte bèl·lic.

L'organització recomana venir calçat adequadament, amb barret i proveït d'una ampolla d'aigua; ens indiquen que, tot i que el jaciment es troba dins del bosc de Sant Miquel i, per tant, a l'ombra, les altes temperatures d'aquests dies obliguen a prendre aquestes precaucions. Des de la regidoria es recomana aparcar al carrer de Sant Miquel i accedir-hi a peu, tot seguint els indicadors; es troba a només cinc minuts seguint la pista forestal que puja a mà dreta.

La regidoria anuncia que aviat oferirà també una visita comentada al jaciment romà i medieval de Sant Hilari d'Abrera, coincidint amb la campanya d'excavacions d'aquest 2019.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article