La vespa asiàtica continua la seva expansió per Catalunya

Ja ha arribat als pobles de Montserrat · Què s'ha de fer si es veu un exemplar?

per Redacció

Collbató, Olesa de Montserrat, Seguretat, Esparreguera, Abrera

La vespa asiàtica (vespa velutina), una espècia invasora, continua la seva expansió per Catalunya, afectant ja al Bages, al Berguedà, a la Cerdanya, al Vallès Oriental i al Maresme. Hem de recordar que la vespa asiàtica té encara una afectació major a les comarques gironines, així que a les anteriors hi hauríem de sumar l'Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Gironès i el Pla de l'Estany, mentre que al Baix Empordà i al Ripollès és més limitada.

Just fa un any els Agents Rurals van detectar un niu de vespa asiàtica a Vallirana, al Baix Llobregat, el que suposava la primera aparició de l'espècie a la comarca. La vespa asiàtica té un color castany fosc i el tòrax és castany i groc ataronjat. La principal diferència respecte de la vespa  és que les obreres són de 3 centímetres de llargària i les reines poden arribar als 4,5 centímetres.

Contràriament al que es pot arribar a pensar, la vespa asiàtica no és més agressiva que la seva homònima local. Les picades fan molt mal, és cert, per la mida gran del fibló, però no són més perilloses que les de les vespes autòctones.

Durant el 2018 es va registrar un creixement exponencial del nombre de nius, que va arribar als 370 detectats, un 68% més que el 2016. Tanmateix, s'estima que només es detecten un 10% dels nius existents. Amb l'arribada de l'estiu i la calor, l'espècie ara és més activa i és més probable

Quan es detecti un niu nou a qualsevol comarca un exemplar de vespa asiàtica en aquelles comarques on no s'havia detectat ni comprovat la seva presència, s'ha de comunicar al cos d'agents rurals on es centralitza la informació. En el cas de detectar algun exemplar, no intentar capturar-lo amb el risc de picada que suposa. Només en el cas que es pugui, fer una fotografia de l'exemplar niui enviar-la per correu electrònic: velutinacar@gencat.cat. La persona que detecti un niu ha de mantenir-se a una distància mínima de 5 metres. No acostar-s'hi sense l'equip de protecció adequat. Cal que s'indiqui la ubicació concreta de l'exemplar o niu (vesper) indicant la localitat, lloc o paratge concret, si és possible amb les coordenades i el possible risc que s'observa.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article