L'Ajuntament d'Esparreguera rehabilitarà la coberta de l'Hospital Vell

Primeres actuacions després de l'informe de la Diputació de Barcelona

per Redacció

Urbanisme, Esparreguera, Patrimoni

L’Ajuntament d’Esparreguera rehabilitarà la coberta de l’Hospital Vell, un edifici situat al carrer de les Hortes que actualment es troba en desús i en un deficient estat de conservació. La Diputació de Barcelona ha lliurat recentment al consistori el Projecte bàsic i executiu i l’Estudi de seguretat i salut de la rehabilitació de la coberta de l’immoble, que ha de permetre restaurar el sistema estructural i constructiu d’aquesta part. Des del consistori han vist amb bons ulls aquestes actuacions i les duran a terme, d'aquesta manera l'import  previst de les obres és de 344.860 euros, que assumirà l'Ajuntament.

Es tracta d’un conjunt arquitectònic que forma part del Catàleg Municipal de Béns a protegir perquè té valor des dels punts de vista arqueològic, arquitectònic, ambiental i paisatgístic, alhora que és testimoni històric i de memòria col·lectiva de la població. Per aquest motiu, l’Ajuntament va aprovar el 2018 el Pla director de l’edifici que en contempla la rehabilitació absoluta així com la definició dels seus possibles usos públics. Aquest pla consta de tres etapes dividides en 17 fases: la primera abraça la rehabilitació integral de l’immoble; la segona, la millora de l’entorn més immediat; i la tercera, l’arranjament dels accessos i camins. El pressupost total del projecte, valorat segons els preus actuals, és d’aproximadament 4.700.000 euros.

En les properes setmanes la Regidoria d’Urbanisme i Paisatge Urbà estudiarà el Projecte bàsic i executiu i l’Estudi de seguretat i salut de la rehabilitació de la coberta de l’Hospital Vell lliurat per la Diputació de Barcelona i valorarà si hi presenta al·legacions o esmenes. A continuació el document estarà un mes en període d’exposició pública i, seguidament, s’iniciarà el procés de licitació de les obres. En aquest sentit, Rogeli de la Cruz apunta que “s’estima que els treballs podrien començar al llarg del primer trimestre de 2020”.

L’Hospital Vell és un edifici industrial barroc del 1780, segurament bastit sobre les restes de l’antiga fàbrica Rení, d’origen medieval, que contenia un molí que es nodria de les aigües subterrànies del lloc. L’actual edifici coincideix amb el procés d’industrialització del municipi, vinculat, en primer lloc, a la indústria de draps; posteriorment, a l’adobament de pells i, finalment, al negoci fabril de la colònia Sedó, que l’adquirí al 1922.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article