Abrera preveu restaurar, consolidar i obrir al públic les restes del castell de Voltrera

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l'Ajuntament d'Abrera el Projecte bàsic que traçarà les línies de treball

per Redacció

Cultura, Montserrat, Abrera, A fons, Patrimoni

La capella castral de Sant Pere, d'estil romànic, al Castell de Voltrera
La capella castral de Sant Pere, d'estil romànic, al Castell de Voltrera | Regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica de l'Ajuntament d'Abrera

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l'Ajuntament d'Abrera el Projecte bàsic i executiu de consolidació estructural de les restes del castell de Voltrera, ubicat al terme municipal d'Abrera, a Can Vilalba. L’àmbit d’actuació inclou les parets laterals i l’absis de la capella castral de Sant Pere (del segle XII) i les restes del castell de Voltrera (del X), així com del mur de contenció de les terres que formen la plataforma del turó. L’objectiu és aturar la degradació del monument i consolidar estructuralment les restes, especialment aquelles que estan en risc de col·lapse. El projecte també preveu un recorregut que permeti obrir l’accés al públic per visitar el conjunt. La redacció del projecte, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, ha tingut un cost de 14.889€ i l’import de les obres previstes és de 195.346€.

El turó on s'ubica aquesta edificació militar medieval és un mirador privilegiat sobre les valls dels rius Llobregat i Anoia i té comunicació visual directa amb el castell de Castellví de Rosanes i amb el d’Esparreguera, tots dos a l’altra banda del riu Llobregat. El conjunt històric i monumental de Voltrera està catalogat com a BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional).

La regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, valora positivament disposar d’aquest Projecte bàsic i destaca que, "en aquest sentit, l’Ajuntament d’Abrera va sol·licitar, en la seva convocatòria 2018, una subvenció per l’1,5% Cultural al Ministerio de Fomento, que ja ha estat precondedida i que finançarà un 70% de l’actuació de consolidació i obertura al públic del conjunt arquitectònic i històric".

Paral·lelament, la regidoria de Turisme de l'Ajuntament també està treballant juntament amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat en la promoció de les restes del Castell de Voltrera. Guadalupe Marcos, regidora de Turisme ha visitat recentment les restes amb tècnics del consistori de la diputació per treballar en la iniciativa "Els 7 miradors de Montserrat". En declaracions a Ràdio Abrera, la regidora Guadalupe Marcos afirma que "des d'aquest departament ens interessa poder dinamitzar el nostre municipi i aquesta és una proposta que ens encoratja a tirar endavant i que puguem donar a conèixer Abrera a tots els ciutadans i ciutadanes. Per tant, aquesta iniciativa ens comportarà la visita de gent de fora, que després pot gaudir també de les diferents botigues o restaurants del municipi, i donarem una visió turística al nostre patrimoni".

Les restes del Castell Voltrera
Vista actual de la capella de Sant Pere

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article