Es programa la primera visita comentada al jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera

Anirà a càrrec de l'equip d'arqueòlegs. El jaciment és vital per a comprendre el període romà i medieval d'Abrera

per Redacció

Cultura, Abrera, A fons, Patrimoni

El jaciment romà i medieval s'estén sota i al voltant de l'antiga ermita de Sant Hilari
El jaciment romà i medieval s'estén sota i al voltant de l'antiga ermita de Sant Hilari | Ajuntament d'Abrera - Ivor Kranjec / Equip SHA2018

El pròxim dijous 25 de juliol a les set de la tarda es farà una visita comentada amb l'equip científic que està treballant al jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera. El punt de trobada serà l'ermita de Sant Hilari (carrer de Premià, s/n) i l'entrada serà lliure. La visita anirà a càrrec de la Dra, Gisela Ripoll (ERAAUB, UB), codirectora científica i coordinadora del projecte; el Dr. Francesc Tuset (ERAAUB, UB), codirector científic i coordinador del projecte; Imma Mesas, directora de les intervencions arqueològiques i Xavier Esteve, de Tríade Serveis Culturals.

Els treballs, impulsats des de l'Ajuntament d'Abrera des de 2016, han posat en relleu la importància del jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera, amb restes arqueològiques de l'època romana i medieval. El novembre de 2018 es va dur una campanya d'excavació de quinze dies a Sant Hilari, a càrrec de Tríade Serveis Culturals. Aquesta campanya va servir per aprofundir en el coneixement de dos importants sectors del jaciment. Posteriorment es va efectuar una campanya de consolidació de restes i estructures arquitectòniques durant el mes de desembre a càrrec de l'empresa Gamarra & García, amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Des del 8 i fins al 26 de juliol s’està duent a terme una nova campanya d’excavació, les descobertes de la qual explicaran els arqueòlegs en aquesta visita comentada tan especial al que segurament és el jaciment arqueològic més rellevant del municipi. La flamant regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, destaca quel’Ajuntament ha sol·licitat a la Diputació de Barcelona que es traci un estudi previ per desenvolupar la planificació de les necessitats i usos del conjunt històric i arqueològic de Sant Hilari, que inclou el jaciment de la vil·la romana, les restes medievals que s'hi adossen, l'ermita de Sant Hilari i el Mas homònim. D’aquesta manera podem fer una previsió a mitjà i llarg termini dels usos, conservació i divulgació d’aquest paratge únic i importantíssim en l'àmbit natural, arqueològic, històric i geològic”. Paral·lelament es vol iniciar la difusió del lloc amb conferències i visites relacionades. “Hem volgut que la visita comentada coincideixi amb la campanya d’excavacions arqueològiques per tal que els visitants puguin veure el jaciment obert i les restes destapades, alhora que es propiciï una trobada in situ entre els arqueòlegs i la ciutadania”, apunta Gerard Bidegain, tècnic de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica. “Que puguem gaudir de les explicacions del doctor Tuset i a la doctora Ripoll a Sant Hilari, acompanyats de la mateixa directora de la campanya Imma Mesas i de Xavier Esteve de Tríade Serveis Culturals, és un privilegi que no podem deixar escapar. Ningú com ells ens poden mostrar els secrets i enigmes d’aquest jaciment tan sorprenent”.

La vinculació científica de la Universitat de Barcelona amb el jaciment va consolidar-se el 18 de juny, quan l'alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, va signar un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament d'Abrera i la Secció de Prehistòria i Arqueologia del Departament d'Història i Arqueologia de la UB per tal de treballar en la recerca històrica i arqueològica del jaciment del complex arqueològic de Sant Hilari. "El jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera ha estat objecte d'intervencions arqueològiques puntuals. Des de l'Ajuntament d'Abrera vam signar aquest conveni col·laboratiu per tal d'estudiar del conjunt arqueològic abrerenc i la realització un projecte de valoració integral. El conveni té una durada prevista fins al proper 31 de desembre de 2020 i es podrà prorrogar per acord d'ambdues parts fins a un màxim de dos anys."

Vista aèria del jaciment romà i medieval de Sant Hilari d'Abrera

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article