La Vidalba: Un projecte d’educació viva que s’instal·la a Collbató

Tres famílies impulsen aquest projecte. Es defineixen com una comunitat d’aprenentatge i s’estan constituint com a associació.

per Redacció

Collbató, Esparreguera, Abrera

Arxiu La Vidalba.
Arxiu La Vidalba.

Són tres famílies les que impulsen el projecte de La Vidalba, una d’Esparreguera, una de Collbató i una de Sant Esteve de Sesrovires. Es defineixen com una comunitat d’aprenentatge i s’estan constituint com a associació. És així perquè la iniciativa principal que tiren endavant neix d’una necessitat comuna, oferir un lloc on els infants puguin créixer connectats a la seva essència, la seva individualitat i el seu propòsit de vida, i on la criança i la implicació de la família tingui un paper rellevant en la construcció del projecte. Per això és un espai autogestionat, on les famílies decideixen, es relacionen i treballen en equip juntament amb els acompanyants dels infants, de moment una mestra amb formació en educació viva que comparteix el seu tarannà.

Cuidar de l'hort és una de les activitats més dolces. Les mateixes famílies gestionen els àpats, cuinant de manera rotatòria i utilitzant aliments de qualitat, ecològics i de proximitat.

Quan els preguntem què diferencia el projecte de La Vidalba i el de les escoles que hi ha als seus municipis, ens recorden que la seva proposta va adreçada a famílies amb infants de 2 a 6 anys, edat considerada fora de l’etapa escolar obligatòria. Remarquen això perquè d’alguna manera denota la importància que té el paper de la família en la primera infància i els reafirma en la seva decisió de crear alguna cosa diferent. Respectar el ritme dels infants i poder decidir quan els veuen preparats per a fer el pas a l’escola, és una de les primeres inquietuds que van compartir com a comunitat.  

La vida a l’aire lliure, possibilita que gran part de les experiències es desenvolupin sota el sostre de les quatre estacions

A altres països és més habitual o està més acceptat que els infants no s’escolaritzin abans dels 5 anys, ho facin només uns dies a la setmana, o es faci ús d’altres alternatives que ajudin a acompanyar els infants en el seu desenvolupament, perquè allò que és obligatori és l’educació dels infants i no el fet d’anar a l’escola. Però aquestes mesures afavoridores de la conciliació i l’educació dels infants és un dels grans reptes de la nostra societat. Amb La Vidalba es vol crear una proposta que s’aproximi el màxim a aquesta conciliació, tenint en compte els obstacles que encara queden per superar.

Una ràtio de 5-6 infants per mestre és una aposta per cuidar al màxim el que és l’essència de cada infant i per acompanyar-lo de ben a prop en el seu procés vital

La ràtio baixa, l’entorn, l’alimentació i l’autogestió que ofereixen són trets singulars i que els desmarca de les opcions disponibles al territori

La Vidalba comparteix més trets amb projectes adherits a la Xarxa d’Educació Lliure que amb qualsevol de les escoles públiques, concertades o privades de la zona. La ràtio baixa, l’entorn, l’alimentació i l’autogestió que ofereixen són trets singulars i que els desmarca de les opcions disponibles al territori. Això té un cost per al projecte al qual han de fer front les mateixes famílies, però diuen que són trets identitaris i en coherència al seu estil de vida als quals no volen renunciar. En tot cas consideren La Vidalba com un projecte viu i les famílies que en formen part en cada moment són les que decidiran com es va construint el camí.

––––––––––––––––––––––––––

Singularitats de La Vidalba

  • Ràtio baixa. 5-6 infants per mestre és una aposta per cuidar al màxim el que és l’essència de cada infant i per acompanyar-lo de ben a prop en el seu procés vital des de l’amor.
  • Entorn. Els infants són acollits en un espai majoritàriament a l’aire lliure, possibilitant que gran part de les experiències es desenvolupin sota el sostre de les quatre estacions i aprofitant l’entorn natural que envolta la finca, una zona boscosa i de matollar que forma part del paisatge local.
  • Alimentació conscient. Les mateixes famílies gestionen els àpats, cuinant de manera rotatòria i utilitzant aliments de qualitat, ecològics i de proximitat.
  • Espai comunitari i autogestionatCuidat per totes les famílies. Al mateix temps tots els adults i adultes que conformem La Vidalba són agents educatius que comparteixen una mateixa mirada cap als infants i cap a la manera d'acompanyar-los.

Quins són els propòsits del projecte?

Tenen la convicció que permetent que els infants creixin com a autors actius del seu propi desenvolupament, acompanyats des del respecte en totes les seves dimensions i en un entorn adequat, contribueixen a fer que esdevinguin un reflex de la societat que volen, una societat sana i compromesa per a construir un món millor.

El seu compromís recau també en reafirmar i reivindicar el paper i la implicació de la família en la criança, aquest sentiment de pertinença i col·lectivitat que volen construir des de l’associació i en aquest espai en el que es duran a terme xerrades, monogràfics, cursos i activitats de caràcter afí al projecte (criança respectuosa, pedagogia sistèmica, escola de bosc, alimentació saludable i conscient...) amb l’objectiu que famílies i professionals de l’educació puguin compartir.

Admeten que el projecte, amb tots els bons propòsits, comença amb algunes dificultats, la necessitat de fer una primera inversió per a impulsar el projecte n’és una, i per això han treballat per crear una campanya de crowfunding a Goteo.

Tret de sortida amb la Campanya de crowdfunding a Goteo.org

Han demanat la col·laboració d’empreses, entitats o persones del territori que consideren rellevants i afins al projecte per a recompensar la confiança d’aquells que els ajudaran a començar el curs 2019-20 amb un nou espai. Confien que aquesta també serà una via per donar a conèixer la comunitat, i així d’altres famílies amb les mateixes inquietuds s’hi puguin sumar.

Si voleu, podeu col·laborar a http://goteo.cc/comunitataprenentatgevidalba

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article