Cent-trenta-una agulles il·luminades en nom dels cent-trenta-un presidents de la Generalitat de Catalunya

Escaladors i excursionistes d'arreu del territori, i fins i tot, de l'estranger pujaran i il·luminaran 131 agulles de Montserrat per reclamar la llibertat de Catalunya

per Redacció

Cultura, Esports, Esparreguera, Montserrat

Cent-treta-una agulles il·luminades en nom dels cent-trenta-un presidents de la Generalitat de Catalunya
Cent-treta-una agulles il·luminades en nom dels cent-trenta-un presidents de la Generalitat de Catalunya

«Llum i Llibertat» és un projecte impulsat per Artistes de la República, Assemblea Nacional Catalana de Manresa, Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i el suport d'Òmnium Cultural que consisteix a il·luminar cent trenta-una agulles del massís de Montserrat, que recordaran els cent trenta-un presidents de la Generalitat de Catalunya, per reclamar la llibertat del nostre país.

L'acte es durà a terme des del capvespre del dia 10 fins a la matinada de l'11 de setembre i, mitjançant l'esforç col·lectiu d'entitats excursionistes i escaladors d'il·luminar cent trenta-una agulles del massís de Montserrat. «Llum i Llibertat» manifesta que l'acció vol “exemplificar la necessitat de cercar la unitat estratègica cap a un horitzó d'independència i llibertat que vagi més enllà dels interessos dels partits”.

El Club Excursionista d'Esparreguera ha sol·licitat ser un dels grups que pujaran a una agulla, i els hi ha estat atorgada la Miranda dels Ossos (Regió d'Agulles, Saques: a la part més septentrional d’aquesta regió es troben diverses agulles que mostren grans parets que es desplomen sobre la cara nord del massís. Per l’entitat que tenen aquestes parets algunes guies d’escalada consideren que tenen una entitat pròpia. Destaquen, en la part superior de la regió per l’Agulla de l’Arbret, l’agulla dels Ossos i la Miranda dels Ossos).

Es calcula que més de 500 escaladors vinguts d'arreu del territori i també de l'estranger pujaran simultàniament a les 131 agulles escollides de Montserrat i hi instal·laran uns llums que romandran encesos al llarg de tota la nit. Els organitzadors proposen que qui vulgui prendre part en el projecte «Llum i llibertat» es posi en contacte amb ells per informar-se'n i canalitzar la participació.

Amb aquesta acció i amb els punts il·luminats es vol simbolitzar els cent trenta-un presidents que ha tingut la Generalitat, des de Berenguer de Cruïlles (que ho va ser del 1359 al 1363) fins a l'actual, Quim Torra, en una iniciativa per reclamar la llibertat de Catalunya.

Per cert, veient la llista del 131 presidents de la Generalitat al llarg de la història, ens adonem que hi ha dos esparreguerins, concretament entre 1623-1626, Pere de Magarola i Fontanet i més tard, entre 1665-1668, Josep de Magarola i de Grau. Aquest fou abat del monestir benedictí de Sant Pere de Camprodon (1645–1676) i President de la Generalitat de Catalunya. La seva família era originària d'Esparreguera favorable a la corona. Era fill de Joan de Magarola, oïdor de la Reial Audiència i regent del Consell d'Aragó a començament del segle XVII. Entre els seus avantpassats hi trobem al també president (1623-1626) i bisbe d'Elna, Pere de Magarola i Fontanet, aquest fou canonge i tresorer de Vilabertran i de la catedral de Barcelona. Fou prior de la col·legiata de Santa Anna de Barcelona (1618-1622) i bisbe d'Elna (1622-1627). Posteriorment, bisbe de Vic (1627-1634) i de Lleida (1634). Va ser nomenat President de la Generalitat de Catalunya el 22 de juliol de 1623.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article