Almenys 4 esparreguerins van morir als camps de concentració de Mauthausen i Gusen

El BOE ha publicat tots els noms de les persones que van perdre la vida · Entre les victimes també dos olesans.

per Àlex Casanovas

Esparreguera

Fins a quatre esparreguerins van perdre la vida als camps de concentració de Mauthausen i Gusen, durant la II Guerra Mundial. Un equip d'investigadors ha recollit les llistes recollides al Registre Civil i ha donat a conèixer els noms dels 4.427 espanyols que van morir en un dels episodis més tràgics de la història. Entre tots aquests noms destaquen la identitat de cinc persones originàries d'Esparreguera. Gràcies a la tasca del Memorial Democràtic, hem pogut obtenir més informació sobre aquestes persones.

  • Salvador Bartolome Gajou, nascut el 25/03/1919  a Esparreguera i mort el 19/01/1943 al Camp de Concentració de Mauthausen

Salvador Bartolomé Gajón va formar part de les Joventuts Llibertàries d’Olesa de Montserrat abans del 19 de juliol de 1936. En esclatar la Guerra Civil Espanyola, es va apuntar a la Culumna Durruti, que posteriorment va passar a anomenar-se Divisió de l’Exèrcit Popular de la República. Posteriorment, el 29 de març de 1938 el Salvador és nomenat “Delegat polític” de la companyia mentre es troba a Igualada.

Un cop finalitzada la guerra,  s va haver d’exiliar. Primer va estar en algun dels camps francesos habilitats per acollir els refugiats espanyols. Quan França va ser ocupada pels nazis, el juny de 1940, va ser capturat per la Wehrmacht alemanya i deportat al camp Stalag XI-B (Fallingbostel) –districte militar XI Hannover, a Oerbke, Baixa Saxònia, Alemanya–, on tenia el número de presoner 7179 . Posteriorment va ser enviat al camp de Mauthausen i la seva primera matrícula va ser el 5836. No va sortir mai del camp.

  • Luis Iglesias Hinojosa, nascut el 07/07/1903 a Esparreguera i mort al Camp de Concentració de Gusen
  • Manuel Juliamer, nascut el 17/05/1906 a Esparreguera i mort el  14/11/1941 al Camp de Concentració de Gusen
  • Pedro Munne González, nascut el 06/10/1910 a Esparreguera i mort el 05/01/1942 al Camp de Concentració de Gusen

Al Camp de Concentració de Gusen també van perdre la vida dos olesans, Eduardo Boada Oliver i Francesc Oliveras Marcet. No es té constància de cap persona que morís als camps de concentració de Collbató, El Bruc o Abrera.

Val a dir que aquestes dades són les oficials, però és possible que més gent perdés la vida en els camps de concentració. Si teniu alguna informació més sobre aquest tema o sobre les identitats de les persones esmentades, us podeu posar en contacte amb nosaltres, a través del correu electrònic setsetset1@gmail.com.

 

 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article