El Museu de la Colònia Sedó celebra les Jornades Europees del Patrimoni

Jornada de portes obertes i activitats gratuïtes

per Redacció

Esparreguera, Patrimoni

El cap de setmana del 12 i 13 d’octubre, el Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera oferirà jornades de portes obertes i diverses activitats gratuïtes amb motiu de la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni 2019.

Tant dissabte com diumenge, s’oferiran visites guiades a l’interior del Museu, a les 10.30 i 12.45 hores. Aquesta visita permet conèixer l’estructura i el funcionament d’una colònia industrial que conserva una gran turbina de 1.400 CV del segle XIX. Els visitants podran veure la maqueta de la colònia i entraran dins del tub d’entrada d’aigua de la turbina.

Tots dos dies també s’organitzaran visites guiades a l’exterior de la Colònia Sedó, a les 11.45 hores. La visita permet conèixer 17 punts d’interès d’aquesta antiga colònia tèxtil, entre els quals destaquen la residència de Puig i Llagostera, l’edifici de la filatura, els tallers i els magatzems, la zona de les tres xemeneies, la casa i el jardí de l’amo i l’aqüeducte.

Les Jornades Europees del Patrimoni se celebren anualment a tot Europa. Palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics i altres espais patrimonials com els museus obriran les seves portes perquè els ciutadans gaudeixin de visites gratuïtes i puguin conèixer en profunditat el seu patrimoni.

Durant tot el cap de setmana l’accés al Museu serà lliure i les activitats programades són gratuïtes, però tenen un aforament limitat i es recomana fer-ne reserva prèvia al telèfon 93 666 35 27 o 617 130 743. 

La colònia Sedó d’Esparreguera

La colònia Sedó es distingeix d’altres colònies cotoneres per les seves importants dimensions i per l’ús d’un sistema hidràulic que aprofitava al màxim l’energia de l’aigua. Va ser fundada l’any 1846 i va estar activa fins al 1980, quan la crisi en el sector tèxtil va acabar definitivament amb l’activitat de la seva fàbrica.

Actualment una petita part de Can Sedó es troba museïtzada pel Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, mentre que la resta de la colònia s’utilitza com a polígon industrial per diverses empreses. El Museu conserva una gran turbina de 1.400 CV del segle XIX, que proporcionava l’energia necessària a les seccions de filatura i tissatge de la fàbrica.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article