La CUP presenta la candidatura a les municipals

Política

Més d'un centenar i mig de persones van assistir a la presentació de la candidatura de la CUP per a les eleccions municipals del 24 de maig a Esparreguera. Un acte realitzat el passat divendres a la Plaça Pagesia, que va comptar amb el suport de Quim Arrufat, diputat del Parlament de Catalunya, i que va servir per desgranar les línies principals del programa i la llista sencera de candidats.

Arrufat va recolzar la candidatura de la CUP a Esparreguera perquè pugui esdevenir un partit polític clau per aturar les agressions del govern central des de l'Ajuntament. Pel parlamentari de la CUP, les eleccions municipals s'han d'entendre com una prèvia de les plebiscitàries del setembre que permeti "arrasar" en els comicis i poder arribar a una "sobirania política efectiva".

La CUP presenta una candidatura majoritàriament jove i procedent d'entitats culturals i socials del poble. El candidat a l'alcaldia és Aleix Escursell, historiador de 32 anys, i li segueixen Raquel Montoya, Pol Valldeperas, Miquel Altadill i Anna Espin. En la resta de la llista, destaca la presència de membres de l'ANC, com la coordinadora Laia Serra, o persones del teixit associatiu de la vila, com Joan Llort, president dels Amics de l'Ermita del Puig, o Joan Tejedor, president de la Colla de Bastoners del Montserratí.

Però el projecte d'aquesta formació política que es presenta per primera vegada a la vila va més enllà de la independència. En l'acte de presentació es van explicar al públic nombrosos punts del seu programa. Tot i que, el primer objectiu del partit es renovar la política i fer-la més transparent i participativa "que respongui als interessos de les classes populars", va explicar Pol Valldeperas, número 3 de la candidatura. Per aquest motiu, els càrrecs electes de la CUP es regiran per un codi ètic que limitarà el nombre de mandats com a regidor i fixaran un màxim salarial de 1300 euros nets al mes dels membres de govern. El partit només té un pressupost de només 4000 euros per la campanya electoral i el finançament es basarà amb l'ajuda voluntària dels veïns.

El pes programàtic de la candidatura es concentra en cultura. La CUP vol donar major implicació a les entitats de la vila i la creació d'un casal de joves i un hotel d'entitats. Dues de les propostes serien augmentar a cinc dies la Festa Major d'estiu i substituir el mercat medieval de la d'hivern per una fira local on els esparreguerins es sentin identificats. “Estem en contra d’aquest model mercantil que una empresa de fora vingui i et munti una fireta medieval”, va exposar el número 4 de la CUP, Miquel Altadill. Dins de cultura, la formació també vol recuperar la memòria històrica del poble amb els nomenclàtors dels carrers i fent més accessible l'arxiu municipal amb la seva digitalització.

L'habitatge i territori són els altres pilars del programa. La CUP incorpora mesures per impedir què a Esparreguera hi hagi pisos buits, com una borsa de lloguer municipal i la imposició de multes als bancs que no cedeixin els seus habitatges buits en règim de lloguer social. En matèria d'urbanisme, el partit va anunciar que rebutja l'avenç del nou pla d'urbanisme (POUM) aprovat per gairebé unanimitat en el Ple de l'Ajuntament, al entendre que promou el creixement de futurs barris com El Castell II, La Plana II i Can Comelles II. Pel candidat de la CUP, Aleix Escursell, no es pot tornar a la lògica de la bombolla immobiliària i defensa que l'augment de la població es pot assumir amb l'estoc de 1160 habitatges buits què hi ha a Esparreguera.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article