Crònica del primer vermut electoral del 777

Política

Parlar de política fent el vermut pot acabar amb moltes propostes per resoldre els problemes d'Esparreguera. Aquesta és la sensació que el públic es va poder emportar del primer debat temàtic de la Revista 777 Comunica. Un vermut electoral que tractava sobre Economia i Territori i que va reunir a representants de la CUP, PSC, IRS, ICV, ERC i CiU. Els ponents d'AIESPA i PP no van poder participar per causes personals i per la coincidència amb altres actes de partit a nivell nacional respectivament. L'única formació política que va decidir no participar a cap dels debats electorals va ser Ciutadans.

Durant el debat es van tractar temes associats als serveis a la vila com: Economia, Empresa, Urbanisme, Medi Ambient, Mobilitat, Comunicació i Hisenda. En un format on els ponents només tenien un minut per respondre a les preguntes del moderador. A molts polítics els hi va faltar temps per explicar el seu projecte per aquestes àrees a caus del cronòmetre ajustat de les respostes.

Aquesta és la crònica del primer vermut electoral, amb un recull de les propostes i declaracions més destacades dels partits participants:

Josep Santiveri (CiU), realista. El número dos de Convergència va fer gala de la seva experiència com a regidor en el govern i les seves propostes van ser més moderades i fonamentades. CiU vol basar la recuperació econòmica d'Esparreguera en la creació de llocs de treball amb una aposta per l'atracció d'empreses als polígons i amb cursos de formació. En matèria d'urbanisme, Santiveri va explicar els plans d'inversió previstos pel proper mandat com són la carretera de Mas d'en Gall i la pasarel·la que creuaria l'autovia A-2, així com la concessió d'espais per la instal·lació de serveis en els barris perifèrics. A les crítiques a l'extraordinari superàvit d'aquest mandat, el regidor convergent va defensar-se dient que aquest estalvi "ens ha permès ara poder fer les inversions que tenim en curs".

Iñaki Andrés (ICV), creatiu. Va ser el representant polític amb les intervencions més originals i que menys es repetien en el debat. A nivell d'ordenances fiscals, Iniciativa va proposar la creació d'impostos progressius a les empreses i la tarifació social per accedir als serveis públics. "Igualtat per tothom, però adaptada a les necessitats de cadascú", va defensar el regidor ecosocialista. En urbanisme, es va plantejar la necessitat de rehabilitar els nombrosos habitatges buits de la vila, així com una renovació de l'antiga N-II. Mentre que en medi ambient, el partit va idear la creació d'una anella verda peatonal que rodegi Esparreguera aprofitant la riera del Torrent Mal.

Jaume Escudé (ERC), resolutiu. El missatge del número dos d'Esquerra va ser que era el moment de deixar de prometre i passar a l'acció amb els problemes d'Esparreguera. "No podem prometre res, sinó començar a executar", va declarar Escudé durant el debat. En aquest sentit, ERC va proposar la construcció d'una nova zona esportiva i un nou pavelló davant la manca d'equipaments actuals. Tot i que, el candidat republicà també va exposar la necessitat d'invertir en equipaments en els barris perifèrics. En l'àmbit mediambiental, ERC aposta per millorar la ronda verda que va del Castell a Can Comelles.

Rogeli de la Cruz (PSC), apagat. El seu to de veu tranquil i suau va fer que al ponent socialista se li costés entendre en les seves intervencions. Tot i així, el PSC va poder defensar una nova política de comunicació  que eviti l'ús dels mitjans de comunicació municipals amb fins propagandístics des de l'Ajuntament. "Hauríem de desterrar per tots els mitjans els intents d’influenciar, d’utilitzar els mitjans de comunicació per una cosa que no sigui exclusivament la comunicació", va declarar De la Cruz. Pel que fa a medi ambient, el candidat socialista va proposar l'arranjament de la llera del riu Llobregat per convertir-la en un passeig per als vianants.

Xavier Clarés (IRS), solemne. El representant d'Iniciativa i Reacció Social es va mostrar serè i ferm durant els seus torns de paraula. En aquest sentit, IRS va proposar el tancament de les graveres si segueixen incomplint la legalitat i lluitar per evitar la contaminació de l'Ecoparc. Per Clarés, el medi ambient és una urgència per tal de garantir un "entorn sostenible a les futures generacions". Una altra prioritat del partit seria arreglar el clavegueram i solucionar el cablejat elèctric de La Plana. Mentre en matèria d'economia, el ponent d'IRS va exposar la idea de crear una escola de formació a Can Sedó.
 
Raquel Montoya (CUP), precisa. Les seves intervencions van ser les més directes i concises. En aquest sentit, en el terreny econòmic, la CUP va proposar crear ajudes a les empreses cooperativistes i promotores de l'economia solidària, així com plans d'ocupació i de formació dirigits als col·lectius més vulnerables. La intervenció més destacada va ser sobre mobilitat on Raquel Montoya va defensar la necessitat de connectar de forma efectiva Esparreguera amb les estacions de tren via bus. "Poder accedir a la Renfe de forma fàcil, ja sigui via Martorell o a Castellbisbal, i lluitarem perquè això sigui una realitat", va explicar la número dos de la CUP. Altres propostes del partit també van tractar l'ús d'energies renovables en els equipaments públics i l'obertura de processos participatius en matèria d'urbanisme.

El segon vermut electoral de la Revista 777 Comunica torna aquest dissabte 18 d'abril a les 12h al pati del Restaurant Lâl. En aquesta ocasió, el públic podrà aprofitar el vermut per escoltar als partits polítics debatre sobre els serveis a les persones. El debat tractarà sobre totes les àrees que tenen a veure amb els vilatans com poden ser: cultura, sanitat, educació, gent gran, esports, habitatge, immigració, participació ciutadana, joventut i serveis socials. Els alcaldables tindran el seu propi debat el dissabte 25 d'abril.

Com en el vermut electoral anterior, els esparreguerins podeu participar enviant-nos les preguntes que us agradaria que preguntéssim als partits sobre aquests temes, a través del correu electrònic setsetset1@gmail.com, o amb comentaris a la web, el facebook i el twitter.Comentaris

Antonio Cañizares Esparreguera
1.

El comentari del ponent de CiU, respecte a la passarel·la en l'encreuament de la B-231 per sobre de l'autovia A-2 no és del tot correcte, ja que el ponent d'IRS va dir que aquest partit polític havia contactat amb Foment a nivell estatal i de Catalunya, havent tingut una reunió primer i el dia posterior va estar un tècnic realitzant una visita a camp, arribant a la conclusió a prendre una sèrie de mesures preventives i millores per minimitzar els riscs en haver de passar les persones, a més IRS a presentat una Moció al Ajuntament, aquesta va ser aprovada per unanimitat.

Salut i força.

Comenta aquest article