Crònica del vermut electoral amb els candidats a l'alcaldia d'Esparreguera

Política

Fer un debat de vuit ponents és una feina complicada. Que aquests participants siguin candidats a l’alcaldia d’Esparreguera és ja tot un repte. El passat dissabte 25 d’abril, el pati del restaurant Lâl va acollir l’últim vermut electoral de la revista 777 Comunica. Un debat on els alcaldables de vuit de les deu candidatures que es presenten a Esparreguera van poder exposar la seva visió política pel futur i valorar aquest mandat que finalitza.
 
Els partits polítics participants van ser: CiU, ICV, ERC, PP, PSC, AIESPA, IRS i CUP. L’únic partit que va ser convidat i no va voler participar va ser Ciutadans, mentre que Plataforma per Catalunya va anunciar la seva candidatura pocs dies abans de la realització del debat, i no va ser possible la seva invitació.
 
Aquest debat d’alcaldables va servir per explicar a la ciutadania el projecte polític de cada candidatura. Tot i la diferència entre partits, es van poder trobar molts punts en comú, així com moltes divergències.
 
Fem un repàs de cada candidat en el debat:
 
Joan-Paül Udina (CiU), defensiu. L’alcalde va estar molt centrat en defensar la tasca de govern que ha permès aconseguir 9,8 milions de romanent de tresoreria. “Hem aconseguit fer un arranjament de la situació econòmica de l’ajuntament i ara el que volem és plasmar-la amb inversions en el carrer”, va exposar Udina. Unes inversions que passarien per consolidar primer les que ja estan pressupostades, com l’entrada nord d’Esparreguera o les obres als carrers de Baix i Sant Miquel. Tot i que, també va proposar iniciar nous projectes urbanístics en el proper mandat amb alguna actuació a les vies amb més circulació com l’antiga N-II.  El candidat de Convergència va crear polèmica quan preguntat per l’elevat nombre de candidatures en aquestes eleccions municipals va recomanar a qui no li agrada com fa la feina l’Ajuntament que entri en política. “Quan arribin les eleccions municipals, feu una candidatura, us hi presenteu i ho arregleu vosaltres”, va declarar l’alcalde Udina davant la remor del públic assistent.
 
Emmanuel Ortí (ICV), propositiu. Moltes propostes per arreglar Esparreguera són les que van sortir del candidat ecosocialista, qui va exposar la seva consigna pel proper mandat: pa, sostre, treball i dignitat. “Potser semblen els desitjos d’una època de postguerra, però actualment els trobem aquí a Esparreguera”, va explicar Ortí. Uns desitjos que es volen materialitzar amb l’atenció a les persones a través d’una oficina d’habitatge, plans d’ocupació locals i la tarifació social.  En matèria d’urbanisme, va senyalar que la vila s’ha de basar en un model de reforma i rehabilitació, tant a nivell privat com públic. “Que no es faci malbé tot l’equipament que ja tenim, abans de construir-ne de nou”, va explicar l’alcaldable d’Iniciativa.
 
Montserrat Vilardosa (ERC), ràpida. La candidata republicana va voler dir moltes coses en poc temps amb la dificultat pel públic per captar tot el seu missatge. Els elements més clars del seu programa van ser: govern obert i participació ciutadana. Aquests són dos dels pilars de la candidatura d’Esquerra pel proper mandat. “No n’hi ha prou amb votar un cop cada quatre anys”, va referir-se Vilardosa per explicar la seva intenció que la ciutadania participi a través de consells i referèndums. En matèria urbanística, com antiga regidora de serveis territorials va exposar la necessitat de començar o idear els grans projectes urbans per la vila perquè “les primeres pedres s’han de posar en aquest (mandat) per d’aquí a 20 anys”. Entre aquestes obres importants va destacar la construcció d’una nova zona esportiva, la rehabilitació de l’edifici de Les Monges o la carretera principal.
 
Carlos García (PP), exemplaritzador. Esparreguera té molt d’aprendre d’altres pobles. Aquest és el missatge que va transmetre el candidat popular al posar d’exemple a municipis com Castelldefels, Abrera o Collbató, pobles que han aconseguit aprofitar-se del seu entorn. “Ens agradaria disposar d’una ciutat més verda, més propera a la muntanya de Montserrat”, va declarar García.  Per aquest motiu, el regidor popular proposava la creació d’una anella verda a la riera del Torrent Mal i fer un poble més amables pel senderisme i les bicicletes. Les altres apostes fortes de l’alcaldable popular passaven per dinamitzar els polígons industrials i la participació ciutadana. García aposta perquè sigui la gent del poble que decideixi “quines inversions vol, què és prioritari per la ciutadania d’Esparreguera”.
 
Eduard Rivas (PSC), simpàtic. Més que en un debat electoral, semblava que estigués a una reunió d’exalumnes pel seu to relaxat i proper. Pel candidat socialista, el nou Ajuntament ha de ser l’element dinamitzador d’Esparreguera. “El motor de la vila per poder desplegar accions col·lectives que tornin a donar vida al municipi”, va exposar Rivas. Un dels pilars del seu programa és la rendició de comptes, un nou govern que la ciutadania pugui avaluar basant-se en un programa i un pla de mandat clars. Durant el debat, també va fer gal·la de la seva experiència a Brusel·les i va explicar la necessitat d’obtenir nous fons de finançament com els atorgats per la Comissió Europea.   
 
Ignasi Oleart (AIESPA), didàctic. La seva actuació en el debat no va brillar per les seves propostes sinó que es va basar en explicar realitats i donar lliçons als altres candidats. “Fer la carta als Reis és una cosa senzilla” va afirmar Oleart davant els projectes polítics de les altres formacions. Què farà AIESPA es sabrà després de veure els resultats electorals. Tot i així, el candidat va desgranar que tot allò que es vulgui dur a terme no toqui els impostos ni augmenti la pressió fiscal. “Tirar endavant un procés de recuperació sense haver de tocar la butxaca de ningú”, va declarar Ignasi Oleart, que no va poder quedar-se fins al final del debat per raons personals.   
 
Antonio Cañizares (IRS), incisiu. Potser va ser el candidat que va recordar amb més detall tot allò que s’havia fet malament en els últims anys. Una de les seves crítiques va anar dirigida a tots els grups polítics que no van fer cas a la proposta d’IRS de reduir els sous dels càrrecs electes. “Els diners que cobra el polític ha d’invertir d’alguna forma en la ciutadania”, va declarar Cañizares. També va insistir en la participació ciutadana com un pilar fonamental pel futur Ajuntament. Per aquest motiu, va demanar la paralització del canvi de l’enllumenat“perquè no hi ha hagut participació, i aquesta inversió ha d’anar envers els barris que estan més degradats”. El candidat d’IRS va reivindicar les demandes històriques dels barris perifèrics i va demanar que s’invertís allà abans que en una hipotètica reforma de l’antiga N-II, ja que “hi ha habitatges que encara tenen fosses sèptiques”.
 
Aleix Escursell (CUP), popular. Les intervencions del candidat de la CUP sempre tenien una referència als habitants del poble. En aquest sentit, va demanar una política municipal més propera als veïns. “El Ple s’ha acabat convertint en una bombolla impermeable al que succeïa al carrer”, va criticar Escursell. Respecte el seu programa, va reclamar un urbanisme contrari a la lògica de l’especulació immobiliària i, segons la formació, materialitzat en l’avenç del nou POUM. “No volem l’urbanisme que s’ha estat creant aquí a Esparreguera en els últims 40 anys fomentant els barris dormitoris”. Per aquest motiu, el candidat de la CUP va insistir en convertir l’antiga N-II en un passeig per vertebrar i donar vida al poble. Una decisió urbanística que passaria primer per un procés de participació, ja que el partit vol donar el màxim d’eines a la ciutadania tant per decidir com fiscalitzar el dia a dia de l’Ajuntament.
 
El públic assistent va poder valorar de l’1 al 5 les intervencions dels caps de llista.  Els més ben valorats van ser els candidats joves. L’alcaldable de la CUP va obtenir la nota més alta del públic (3,77), seguit pel PSC (3,39) i ICV (2,89). La candidata d’ERC també va obtenir bona consideració per part del públic (2,87). La resta d’alcaldables van quedar per sota de l'aprovat: CiU (1,94), IRS (1,73), AIESPA (1,53) i PP (1,34).
 
Com en els vermuts electorals anteriors, molts candidats van tenir problemes per no quedar tallats en els seus arguments per l’alarma que avisava el final del seu minut de resposta. Un format rígid on els alcaldables havien de fer un esforç per sintetitzar al màxim. La temàtica tampoc va donar per un debat gaire aferrissat, i la majoria de caps de llista es van centrar a exposar les línies generals del seu programa pel proper mandat, més que en debatre les propostes dels altres. El poc temps per respondre i el fet que el públic no pogués participar d’alguna manera en el debat han estat les crítiques més repetides per part dels assistents. La nota pel consell de redacció del 777 en la realització del debat és un 2,98 sobre 5. Esperem millorar pels propers!
 
Vídeo del debat sencer per Esparreguera TV:

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article