El govern aprova els pressupostos i les ordenances fiscals pel 2016

Política

Per Carlos Ortí

L'Ajuntament començarà l'exercici fiscal del 2016 sense cap obstacle. En el ple extraordinari d'aquest dimecres, el govern format per PSC i ICV va aconseguir aprovar els pressupostos pel proper any amb 13 vots favorables i 8 en contra. Una sorpresa inesperada, ja que el govern havia arribat al ple sense saber si els pressupostos tirarien endavant, i a banda dels 9 regidors de l'executiu, va comptar amb el suport de dos edils de la CUP i del grup municipal d'ERC. La resta de forces de l'oposició hi van votar en contra, així com els tres regidors restants de la CUP. 

Els nous pressupostos són un canvi respecte anys anteriors. L'aposta més forta són les polítiques socials, on s'incrementen les partides pel programa d'aliments, les ajudes socials i es crea un programa d'habitatge, que permetrà al consistori llogar pisos per ubicar a les famílies en risc d'emergència habitacional amb una partida de 38.000 euros. El pressupost també dóna molta importància a la neteja viària i la jardineria, ja que estableix la contractació de serveis pel manteniment de parcs i jardins amb una dotació de 266.500 euros.

La CUP va justificar els dos vots a favor en un exercici de responsabilitat "per la gent que pitjor ho està passant", va declarar la seva portaveu, Raquel Montoya. Tot i que, el grup va deixar clar que els pressupostos no suposen cap transformació radical i van criticar que es destini tan poc a participació (5.000 euros) i habitatge, així com fer polítiques que fomenten l'assistencialisme. En canvi, Convergència va exposar que amb el nou model econòmic no es fomenta l'estalvi per fer inversions. "Què passarà quan aquest govern vulgui invertir i no tingui recursos per fer-ho?" va preguntar el portaveu de CDC, Joan-Paül Udina. Ciutadans va desaprovar que es destinin tants diners a partides com interculturalitat i política lingüística, i tan poc a promoció econòmica i foment de l'ocupació. El portaveu de C's, Josep Maria González, també va criticar que només hi hagi inversions previstes per 300.000 euros i va aconsellar al govern que "si no tenen projectes poden mirar el nostre programa electoral". Tot i votar a favor, el grup d'Esquerra va destacar la falta de política i que els barris hagin quedat oblidats. "És un pressupost redactat pels tècnics", va declarar la portaveu republicana, Montserrat Vilardosa. Finalment, el Partit Popular va criticar l'alta despesa en personal i va proposar expedientar als treballadors no vàlids de l'Ajuntament perquè, segons el regidor del PP, Carlos García, hi ha "persones que s'estan lucrant de la nostra entitat sense fer res". Davant les crítiques de partides insuficients per certes àrees del pressupost, el regidor d'Hisenda (PSC), Rogeli de la Cruz, va justificar que "els recursos d'aquest ajuntament són limitats".

Les ordenances fiscals també van ser aprovades en el mateix ple municipal. En aquest sentit, l'aprovació definitiva va comptar amb 9 vots a favor, 4 abstencions i 8 en contra. En aquesta ocasió, la CUP, C's i PP van votar en contra, mentre que CDC i ERC es van abstenir.

L'única novetat important en les ordenances fiscals és la reducció de l'IBI (Impost de Béns Immobles) en un 10%. Per tant, es torna al tipus impositiu que hi havia al 2012 abans que el govern estatal l'augmentés de forma obligatòria a tots els ajuntaments. Aquesta reducció suposarà un estalvi per les famílies, però que es traduirà en una reducció del pressupost municipal de gairebé 600 mil euros. La resta de taxes queden congelades.

La CUP va criticar aquestes ordenances fiscals per considerar-les "continuistes" i de "dretes". A més, va atacar al govern per defensar la rebaixa de l'IBI com un estalvi pels ciutadans quan per  "cada euro que perdeu, és 1 euro més que s'està fomentant la desigualtat". Ciutadans també va manifestar el seu desacord en considerar que no hi ha "ni una sola justificació política". Mentre que Esquerra i Convergència van instar al govern a negociar profundament les ordenances el proper any i van donar un vot de confiança a l'executiu amb la seva abstenció. La regidora d'ERC, Montserrat Vilardosa, va expressar que caldria un estudi profund i va contestar a la CUP que aquestes "són les ordenances que hi ha hagut per aquí, sempre", ja que segons l'edil republicana, són una herència de governs d'esquerres d'anys anteriors. L'alcalde, Eduard Rivas (PSC), va excusar-se que no s'hagin pogut introduir més canvis en les taxes i impostos perquè "s'ha treballat amb poc temps". 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article