El Bruc preparat per a la Festa del Timbaler 2016

El Bruc

Aquest cap de setmana al Bruc s’engalana per dur a terme la tradicional Festa del Timbaler, que commemora les batalles succeïdes en aquest municipi de l’Anoia el juny de 1808, on el sometent català va aconseguir foragitar l’exèrcit napoleònic en plena Guerra del Francès.

Els actes començaran demà dissabte 4 de juny a la tarda amb la obertura de la XVII Fira de la Guerra del Francès i la representació a les cinc de l’escena del Timbaler Infantil, una representació teatral al carrer Parròquia a càrrec de la classe de 6è de primària de l’escola del poble. A continuació, els espectadors podran assistir al I concurs de percussió Timbaler 2016 i fer una visita als espais protagonistes de la memorable batalla d’aquell any 1808. Es podrà visitar la parròquia de Santa Maria, el campament militar dels francesos, un mercat de 1808 amb presència de firaires i artesans, així com assistir a un taller d’olis aromàtics. Pels amants de la cervesa també hi haurà la I Fira de la cervesa artesanal del Timbaler. Altres activitats que s’hi podran fer són la visita al Corral d’animals -pels més petits-, un taller d’escalada -pels valents i valentes-, i diverses exposicions: Puntes de coixí d’ahir i d’avui,  Efemèrides del Bruc des de 1940 fins al 1960Colors de Montserrat i Paisatges de Montserrat (pintura). Per acabar el dia hi haurà un sopar popular i un concert de la Coral Moixerigues. 

Diumenge al matí, després de l’esmorzar dels sometents pels més matiners, es farà l’homenatge i la ofrena al monument del Timbaler, amb la presència d’Enric Canela, alcalde del Bruc, i de la resta de les autoritats del poble, així  com una representació del govern de la Generalitat de Catalunya. Des el monument sortirà una desfilada de Grups de recreació històrica, actors del municipi i trabucaires, que es dirigirà a l’altra banda del pont del president Enric Prat de la Riba.

Enguany el premi del Timbaler d’Honor el rebrà la Fundació Pasqual Maragall, dedicada a la investigació científica per a la prevenció i tractament de l’Alzheimer, que recollirà en nom de la fundació Diana Garrigosa.

Des de les 11:30 i durant tot el diumenge s’aniran representant escenes teatrals al carrer, dirigides pels esparreguerins Vicky Alvelo i Gerard Bidegain, que recrearan històries i personatges que van viure i lluitar ja fa més de dos-cents anys al Bruc: com va sorgir la idea de tocar el timbal, l’emboscada dels sometents, l’afusellament de l’avi de cal Xullo, la benedicció del capellà, la batalla... Paral·lelament, i durant tota la jornada, els visitants podran passar per la Taverna del Sometent i degustar el porc sencer rostit que, des de primera hora del matí, s’anirà coent.

Segons la llegenda un vailet de Santpedor anomenat Isidre Llussà va ser qui, fent ressonar el seu timbal i ajudant-se de l’eco que produeix la muntanya de Montserrat, va aconseguir espantar els francesos, oferint la victòria als resistents catalans. La realitat i la ficció s’uneixen aquest cap de setmana en una de les festes més populars del nostre país.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article