La Festa del Timbaler del Bruc torna plena de novetats

El Bruc

Els propers dies 3 i 4 de juny de 2017 se celebrarà al Bruc la tradicional Festa del Timbaler, que commemora les batalles succeïdes en aquest municipi de l’Anoia el juny de 1808, on el sometent català va aconseguir foragitar l’exèrcit napoleònic en plena Guerra del Francès.

Els actes començaran dissabte 3 de juny a la tarda amb la obertura de la XVIII Fira de la Guerra del Francès, el mercat de 1808 i la representació del Timbaler Infantil, una escena teatral al carrer Parròquia a càrrec de la classe de 6è de primària de l’escola del poble, precisament anomenats la classe dels “Timbalers”.

Serà un cap de setmana farcit d’activitats, on podrem descobrir com es vivia i es feia l’oli al molí de Can Domènech, aprendre a fer olis aromàtics i ratafies en dos tallers, regalar al nostre paladar un tast de cerveses artesanes a la II Fira de la cervesa artesanal i assistir a la Trobada de Colles de Percussió 2017, organitzada per Foc Senglar, dissabte per la tarda. No hi faltarà tampoc un moment d’homenatge als herois del Bruc, amb l’ofrena al cementiri, un sopar popular i la novetat del ball amb el grup Bruel, que oferirà als assistents música tradicional i de taverna dissabte a la nit. 

A primera hora del diumenge dia 4 la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya farà la gran Trobada de Trabucairesde Catalunya i les salves d’honor a Can Massana, amb prop de cinc-cents participants i, després de l’esmorzar dels sometents més afamats, es farà l’homenatge i la ofrena al monument del Timbaler, amb la presència de l’alcalde Enric Canela i de la resta d’autoritats del poble, així com una representació del govern de la Generalitat de Catalunya. Enguany, a la 6a edició dels Premis Timbaler d’Honor, es lliurarà el premi a la Fundació Josep Carreras, contra la Leucèmia. Des el monument sortirà una desfilada de grups de recreació històrica, actors del municipi i trabucaires, que es dirigirà a l’altra banda del pont del president Enric Prat de la Riba.

Des de dos quarts de dotze i durant tot el diumenge s’aniran representant escenes teatrals al carrer, dirigides per segon any consecutiu pels esparreguerins Vicky Alvelo i Gerard Bidegain, que recrearan el Bruc de 1808: com es destapaven els traïdors, com va sorgir la idea de tocar el timbal, què va passar a l’emboscada del sometent, com va esdevenir-se l’afusellament de l’avi de cal Xullo... i enguany l’estrena d’una escena nova: “De la plaça a la glòria”, escrita per Gerard Bidegain. Paral·lelament -i fins a exhaurir existències- els visitants podran passar per la Taverna del Sometent i degustar el porc sencer rostit que, des de primera hora del matí, s’anirà coent.

Diu la llegenda que un vailet de Santpedor anomenat Isidre Llussà va ser qui, fent ressonar el seu timbal des del coll de Can Massana i ajudant-se de l’eco que produeix la muntanya de Montserrat, va aconseguir espantar els francesos, oferint la victòria al sometent català. La realitat i la ficció s’uneixen un any més en una de les festes més populars del nostre país.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article