Les 8 claus dels Pressupostos de 2018

Política

Àlex Casanovas

Era jornada de reflexió. Fastiguejats per una llarguíssima campanya electoral, els ciutadans d’Esparreguera aprofitaven per desconnectar, i preparar-se per les eleccions del 21-D. Ara bé, a l’ajuntament esparreguerí s’hi celebrava potser el ple més important de l’any: el debat sobre l’aprovació dels pressupostos.

No és estrany doncs, que aquest ple quedés mig amagat en una campanya electoral molt convulsa. Com no podia ser d’una altra manera, la votació dels pressupostos també va estar marcada per la situació política del país.

La proposta del govern del PSC i ICV va ser aprovada gràcies al vot favorable de Ciutadans i del PP. L’alcalde socialista Eduard Rivas va agrair a les dues formacions: “Vull transmetre un missatge de gratitud a tots els grups que ens han donat suport. Hem fet els deures i hem plantejat els comptes abans d’acabar l’any”.

El text complet dels comptes d’aquest any té fins a 476 pàgines, però no patiu: des del ‘777 Comunica’ us expliquem les característiques més importants i ressaltem algun detall amagat entre tanta documentació.

 
  • 1. Més de 1.000 euros per habitant

El pressupost total ascendeix a una quantitat de 22.246.493,50 euros, o el que és el mateix: 1.022 euros per cada esparreguerí/na. Es tracta d’una xifra lleugerament més elevada (1,29%) que la de l’any passat, el que suposa 284.000 euros més a pressupostar. Tot i això, podem parlar d’uns números continuistes, sense grans canvis, en la línia que l’equip de Govern del PSC i ICV ha anat traçant des de la presa de possessió.
 
  • 2. Només amb el suport del PP i C’s

La aprovació dels pressupostos ha estat clarament marcada per la situació política catalana. En un context tant polaritzat, els pressupostos només han pogut tirar endavant gràcies al suport del ‘bloc del 155’: el Partit Popular i Ciutadans. Tots els altres grups polítics, la CUP, ERC i el PdeCat hi han votat en contra i han criticat al govern per canviar d’aliats en la política municipal.

Pol Valldeperes, regidor de la CUP ha interpel·lat directament a l’alcalde Eduard Rivas a Twitter, criticant els socis del socialista en una votació tant important: “Veient la deriva del govern municipal del 155, els pressupostos del 2019 els pactaràs amb Plataforma per Catalunya o amb els de l’Oleart? Tens sort que ja no hi siguin”.

Es dóna la circumstància que en els tres pressupostos que Rivas ha hagut d’aprovar, ho ha fet amb diferents correlacions de forces en cada ocasió. De fet, en algun moment o altre tots els grups municipals han ajudat a tirar endavant els pressupostos d’un govern que segueix endavant amb minoria.
 
  • 3. Participació Ciutadana

Per primera vegada, Esparraguera comptarà amb uns pressupostos participatius. La meitat del capítol d’inversions (200.000 euros) estaran destinats a accions i propostes que els ciutadans realitzaran en els propers mesos.

Per qüestions de calendari – al desembre no hi havia temps material per a fer la consulta- al pressupost només hi consta la dotació, sense conèixer encara a quines inversions es destinarà. D’aquí unes setmanes sabrem més detalls sobre el procés a seguir i com es podran donar idees per a realitzar aquestes inversions. Seran els mateixos esparreguerins qui tindran la decisió final sobre quines accions cal realitzar.
 
  •  4. Altres Inversions

El fet que la meitat de les inversions estiguin sotmesos a un procés de participació ciutadana fa que el capítol d’inversions –o dit d’una altre manera: les millores a l’immobiliari urbà més palpables – quedi una mica deslluït,  amb partides poc quantioses i accions més aviat petites.

Tot i això cal destacar la instal·lació d’una carpa al Centre Dual i una partida de 35.000 euros per a realitzar millores al Pavelló del Castell.
 
  • 5. Externalització de la Residència de Can Comelles

Segurament l’apartat més polèmic dels pressupostos. L’ajuntament encarrega a l’empresa Sumar Acció Social la gestió de la Residència de Can Comelles. El canvi de model es va aprovar durant el 2017 i ara es recullen les conseqüències, externalitzant el servei a una empresa privada.

Això suposa una disminució del 11% en el capítol de despeses de personal respecte l’any passat, ja que els treballadors de la residència passaran a formar part del sector privat. (veure figura 2).
 
  • 6. Enfortiment de la comunicació local

Una de les novetats més rellevants dels pressupostos d’enguany és l’increment de la dotació de l’àrea de comunicació. Des del consistori expliquen que es vol potenciar la marca de l’Ajuntament i fer més transparent l’acció de govern.

És per això que s’inclouen partides específiques per a la creació d’un nou Pla de Comunicació Municipal, per a desenvolupar una nova imatge corporativa i per actualitzar i refer la web municipal.
 
  • 7. Neix Esparreguera Comerç

Amb la desaparició de la Unió de Botiguers, Esparreguera necessitava una entitat local que agrupés al petit comerciant i potenciés el comerç de proximitat. Els pressupostos preveuen la creació, amb subvenció de 3.000 euros, d‘Esparreguera Comerç’.
L’entitat de nova creació tindrà l’objectiu de donar suport al teixit comercial d’Esparreguera. Això si, cal esperar per a conèixer més informació de com s’articularà l’agrupació i qui en formarà part.
 
  • 8. El sou de l’alcalde

Una de les partides més buscades a tots els pressupostos és la retribució dels representants públics. És cert que els temps quan les promeses electorals giraven entorn de la dedicació i sou del batlle ja han passat a millor vida, però no deixa de ser important poder fiscalitzar i conèixer la remuneració de polítics i funcionaris.

Doncs bé, en aquest apartat no hi ha sorpreses.  Eduard Rivas té una retribució anual assignada de 55.000 euros, una quantitat que no ha variat des de 2007. Totes les retribucions dels alcaldes i regidors estan regulades per la ‘Ley de Reforma y Sostenibilidad de la Administración Local (LRSAL)’, que estableix un topall màxim en funció dels habitants de cada població. En el cas d’Esparreguera, Rivas cobra el màxim estipulat per la llei.

Com a curiositat, fins a quatre funcionaris públics tenen una retribució més elevada que l’alcalde: l’Inspector de Policia Local, la Secretària, l’Interventor i el Cap d'Àrea de serveis personals del consistori.

//
I  a vosaltres, què us semblen els pressupostos? Com valoraríeu la gestió de l’equip de govern?
 

Comentaris

Mariona Esparreguera
1.

El resum dels pressupostos que ha fet la revista és molt acurat en quant que detalla l'import que li correspon a cada ciutadà i fa esment d'unes quantes particularitats com la partida destinada a la participació ciutadana. Potser faltaria ressaltar la inversió que es fa en l'àrea social, i és aquí on es veu de quin color és el govern. En l'etern debat d'esquerres i dretes cada vegada les paraules representen menys, el que importa són els fets que queden reflectits en el què s'inverteix, i aleshores em pregunto, els partits suposadament d'esquerres que no els han donat suport, de quin color són? Em temo que s'han quedat en el groc simbòlic, que té la seva importància, però no incideix en la vida quotidiana dels ciutadans esparreguerins.

Comenta aquest article