Neix l’Associació per a la defensa del patrimoni de la Colònia Sedó

777 Comunica

Amb l’objectiu de potenciar i revitalitzar la Colònia Sedó i el seu entorn natural, es va presentar a Esparreguera l’entitat de nova creació ‘Associació per a la defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó’, que pretén reunir persones i entitats amb la mateixa idea per preservar la colònia tèxtil del riu Llobregat. L’acte va comptar amb una gran assistència, tant de públic com d’autoritats.

Josep Maria Cobos, el president de l’Associació, ha explicat que l’objectiu principal és vetllar per la conservació, promoció i rehabilitació de la Colònia Sedó, i ha reconegut que “és un projecte ambiciós, precisament perquè ho vol ser, hem de pensar en l’entorn com un actiu més, ja que la riquesa geològica, cultural i patrimonial és molt gran”.

L’associació també vol centrar-se especialment en la conservació de la memòria històrica, per recuperar testimonis de totes les persones que vivien i treballaven a la Colònia, i reconèixer el paper de la dona, estudiant la fàbrica també des d’una perspectiva de gènere.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha reivindicat el paper de la colònia en la història de la vila però ha volgut evidenciar la importància que pot tenir en un futur. “És un projecte clau per la preservació del patrimoni industrial i natural. És molt important compartir sinergies, que seran l’única garantia de què no quedi en paper mullat: treballar i avançar”.

En la mateixa línia, l’alcaldessa d’Olesa de Montserrat, Pilar Puimedon ha explicat “És molt important recuperar les connexions entre els dos municipis, la Colònia queda al mig però té molt valor per Olesa, la proposta ens va engrescar de seguida”.

La professora universitària Gràcia Dorel, nascuda a Esparreguera però que exerceix la seva activitat docent a França, va explicar l’enorme importància de la Colònia Sedó per entendre la indústria de Catalunya dels segles XIX i XX. “´No sabeu que teniu una joia perquè la teniu molt a prop. A la Colònia hi ha, per exemple, la turbina més gran i potent de l’època”.

La primera acció que l’Associació espera veure és la reconstrucció de la Palanca, un pont que unia ambdues poblacions gràcies a la Colònia. Ara, el projecte ‘Vies Blaves’ de la Diputació de Barcelona, que ha de fer transitable a peu la llera del riu en valora la rehabilitació.

La setmana que ve, l’entitat de nova creació es presentarà a Olesa de Montserrat, on també s’espera repetir l’èxit d’assistència i captació de socis.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article