El Bruc celebra la tradicional Festa del Timbaler

El Bruc

Aquest cap de setmana se celebra al Bruc la tradicional Festa del Timbaler, que commemora les batalles succeïdes en aquest municipi de l’Anoia el juny de 1808, on el sometent català va aconseguir foragitar l’exèrcit de l'emperador Napoleó Bonaparte en plena Guerra del Francès.

Els actes comencen avui dissabte 2 de juny a la tarda amb la obertura de la XIX Fira de la Guerra del Francès, el mercat de 1808 i l'estrena de la representació El petit sometent, una escena teatral que es farà davant del porxo de l'església de Santa Maria a càrrec de la classe de 6è de primària "Timbalers" de l’escola El Bruc. La companyia més jove del poble ha estat dirigida pels esparreguerins Vicky Alvelo i Gerard Bidegain. "Hem volgut donar a l'escena dels infants un to històric, més integrat a la festa, on els protagonistes se situen en ple 1808. Això permet a l'espectador imaginar quin devia ser el punt de vista d'un nen o nena del moment. Estem molt contents de la feina que ha fet la classe i de l'implicació de l'escola en aquest espectacle", assegura Bidegain, l'autor del text. 

Amb l'esperança que la pluja respecti la festa, aquest serà un cap de setmana ben ple d’activitats, on podrem descobrir com es vivia i es feia l’oli al molí de Can Domènech, aprendre a fer olis aromàtics i cuina silvestre sostenible en dos tallers, regalar al nostre paladar un tast de cerveses artesanes a la III Fira de la cervesa artesanal i assistir a la Fira dels Invents, la fira dels impossibles. No hi faltarà tampoc un moment d’homenatge als herois del Bruc, amb l’ofrena al cementiri, un sopar popular i el ball amb el grup Bruel, que, com en la passada edició, oferirà als assistents una bona estona de música tradicional i de taverna aquesta nit. 

A primera hora de demà la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya farà la gran Trobada de Trabucairesde Catalunya i les salves d’honor a Can Maçana i, després d'un contundent esmorzar del sometents, es farà l’homenatge i la ofrena al monument del Timbaler, amb la presència de l’alcalde del Bruc Enric Canela i de la resta d’autoritats municipals, així com una representació de la Generalitat de Catalunya. Enguany, a la 7a edició dels Premis Timbaler d’Honor, es lliurarà el premi a la Proactiva Open Arms, l'organització que ajuda al rescat marítim de refugiats que vénen a Europa; també es lliurarà una distinció a una bruquetana pel seu servei a la comunitat. Des el monument, obra del cèlebre escultor Frederic Marès, sortirà una desfilada de grups de recreació històrica, actors del municipi i trabucaires, que es dirigirà a l’altra banda del pont del president Enric Prat de la Riba. Com a novetat, enguany l'Ajuntament del Bruc ha convocat a la desfilada a totes aquelles persones que, o bé de nom o bé de cognom, es diguin Bruc, inaugurant la Primera trobada de Brucs.

Des de dos quarts de dotze i durant tot el diumenge s’aniran representant escenes teatrals al carrer, protagonitzades per actors i actrius del Bruc, Esparreguera, Igualada i d'altres pobles, dirigides per tercer any consecutiu pels esparreguerins Vicky Alvelo i Gerard Bidegain i escrites pel mateix Bidegain, que recrearan el Bruc de 1808: com es destapaven els traïdors, com va sorgir la idea de tocar el timbal, com s'organitzava el sometent... i l’estrena d’una escena nova: “El duel”. Enguany l'escena de la batalla, una de les més icòniques de la festa, compta amb un nou disseny de Vicky Alvelo. "Volem jugar a favor dels espectadors, de manera que les accions militars i les teatralitzades es combinaran d'una manera més efectiva. La coordinació amb tots els grups de recreació històrica, els trabucaires i els actors i actrius és indispensable perquè la batalla llueixi i puguem seguir-ne el fil dramàtic.", explica Alvelo. "En aquest sentit també s'ha fet una forta aposta per un treball de lluita escènica cos a cos a l'escena del Duel, element que volem potenciar encara més de cara a properes edicions".

Paral·lelament -i fins a exhaurir existències- els visitants podran passar per la Taverna del Sometent i degustar el porc sencer rostit que, des de primera hora del matí, s’anirà coent. Tampoc ens podem perdre l'animació de Lo Sacaire del Llobregat (Isaac Morera) qui ens anirà guiant tot al llarg de la fira, perquè tothom estigui assabentat de tot, com feien els nuncis antigament.

Diu la llegenda que un vailet de Santpedor anomenat Isidre Llussàva ser qui, fent ressonar el seu timbal des del coll de Can Maçana i ajudant-se de l’eco que produeix la muntanya de Montserrat, va aconseguir espantar les tropes franceses, oferint la victòria al sometent català. La realitat i la ficció s’uneixen un any més en una de les festes més populars del nostre país, que ens relata l'esforç d'un poble per assolir allò que semblava impossible.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article