Els CAP Abrera i Esparreguera impulsen un projecte innovador per ensenyar reanimació cardiopulmonar a infants de 5 anys

Esparreguera


Un equip de professionals sanitaris especialitzats dels Centres d’Atenció Primària (CAP) Abrera i Esparreguera, amb la col·laboració d’altres centres de la comarca,  han format a nens i nenes de 5 anys en reanimació cardiopulmonar (RCP).
Es tracta d’un projecte de recerca en el que hi participaran 44 escoles i 1700 alumnes de la zona.

Un element diferenciador que introdueix aquest projecte és avaluar passats entre 3 i 6 mesos, si els alumnes integren i retenen la informació teòrica en RCP. Els primers resultats obtinguts en el treball de camp confirmen la hipòtesi que els alumnes d’educació infantil de 5-6 anys es mostren molt ben predisposats a rebre formació sobre RCP, aprenen i adquireixen els coneixements i alhora actuen com efecte multiplicador entre els seus familiars i amics.
Aquesta és una iniciativa de gran impacte, ja que a Catalunya 5 persones pateixen cada dia un mort sobtada o aturada cardíaca i més d’un 50% es donen en un entorn familiar. Es tracta de morts que es podrien evitar si la població estigués formada en reanimació cardiopulmonar
 
Personal de medicina, infermeria, pediatria del CAP i professionals d’instrucció en Suport Vital Bàsic entre d’altres es desplacen a les escoles de primària per impartir la formació en horari escolar, introduint de forma amena els coneixements teòrics i pràctics per realitzar la primera anella de la cadena de supervivència.

Seguidament comença la part pràctica amb la projecció del vídeo d'una cançó i amb una activitat de roll play.
 
Aquesta iniciativa és també una estratègia per incrementar taxes de supervivència a llarg termini en pacients amb aturada cardiorespiratòria en el medi extra hospitalari, malgrat que aquest objectiu es podrà avaluar en uns 10-15 anys. Fins ara  ja s’han donat casos a la comarca que davant d’una emergència real, infants de 5 anys han salvat la vida d’un nadó i un adult.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article