L'espectacle "Judes traït", de Gerard Bidegain, és programat a l'Escenari Joan Brossa de Barcelona

Les funcions es faran durant tres setmanes, en el context de la Setmana Santa de 2019

Cultura, Esparreguera

Imatge promocional de "Judes traït"
Imatge promocional de "Judes traït" | Fotografia de Gerard Sancho

Ahir es va presentar en roda de premsa la programació 2018-2019 de l'Escenari Joan Brossa de Barcelona, fins ahir conegut pel seu anterior nom de "La Seca-Espai Brossa", situat al carrer Flassaders de la ciutat comtal. Una de les novetats en cartellera és d'autoria esparreguerina. Es tracta de l'espectacle "Judes traït", escrit i dirigit per Gerard Bidegain i estrenat la passada edició del Festival LOLA al Teatret d'Esparreguera, que podrem veure durant tres setmanes a la Sala Palau i Fabre de l'Escenari Joan Brossa en el context de la Setmana Santa 2019.

Ferran Madico, director artístic del teatre, explica que "la crítica i la revolta" marquen la línia temàtica d'aquesta temporada al teatre, de manera que aquest Judes revoltat, universal, protestatari i totalment vigent hi encaixa a la perfecció. "Està revoltat amb el món, amb el seu Mestre, amb els seus companys, amb si mateix... i també es tracta d'una revolta nostra de voler portar aquest personatge a l'escena professional catalana, tractant-lo com un personatge universal més, com ho pot ser Hamlet o l'immigrant de La nit just abans dels boscos, de Koltès.", argumenta Bidegain.

El monòleg dramàtic va estrenar-se el 3 de novembre de 2017, després d'un període d'assajos intensos de la companyia. "El treball interpretatiu que fa l'actor David de Julio en aquest muntatge és excepcional; quan vaig tenir el text acabat vaig saber que ell era l'actor ideal per a encarnar aquest Judes Iscariot", ens diu l'autor. Bidegain es va graduar en direcció i dramatúrgia per l'Escola Superior d'Art Dramàtic de l'Institut del Teatre precisament amb aquest Treball Final de Carrera, tutoritzat pel poeta Josep Pedrals i qualificat amb Matrícula d’Honor pel tribunal avaluador. L'equip d'aquest espectacle el completen Jordi Albert com a tècnic, Alba Hinojosa com a ajudant de direcció,  Aixa Guerra com a ajudant de moviment, Rafa Haro com a escenògraf i la companyia Tramateatre, que l'ha produït conjuntament amb el Festival LOLA.

"Judes traït" és un còctel escènic de política, filosofia, emoció, tradició, ruptura, reflexió sobre el relat, veritat i mentida i postveritat. En aquest monòleg d'una hora, el personatge ancestral s'enfronta a una història universal capgirada i posada en dubte des d'una poètica verbal i escènica austera i, alhora, contundent. "La figura de l’apòstol traïdor Judes Iscariot en la trama èpica de la Passió, mort i resurrecció de Jesucrist ha fet córrer rius de tinta i de pintura al llarg dels segles, esdevenint el símbol per antonomàsia de la maldat, el càstig i el suïcidi. O, almenys, gairebé sempre ens l’han presentat així." En paraules del director i pedagog teatral Joan Castells, el fascinant personatge “retorna –amb aquest treball- a l’escena del teatre universal per la porta del teatre català” i es projecta cap a un futur on la culpa i l’ambició, motors del personatge durant segles, trontollen més que mai.

El mes de juny també podrem veure, al mateix teatre, l'espectacle "Màtria", de Carla Rovira, estrenat fa un any a la Fira Tàrrega, amb un treball audiovisual i d'espai sonor d'un altre creador esparreguerí: Erol Ileri. Carla Rovira defineix el seu espectacle com "un espectacle profundament d'esquerres i feminista" i sentencia que "tot el teatre és polític: qui ho negui menteix o li està fent el joc al poder".

Les entrades pels espectacles ja es poden adquirir anticipadament a través de la web del teatre.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article