Entre likes i vinyes

La comunitat d’instagramers Ig_catalonia visita l’empresa vitivinícola Ca N’Estruc d’Esparreguera

per Gerard Bidegain Figuerola

Esparreguera, A fons

ig_catalonia a les vinyes de Ca n'Estruc d'Esparreguera a vista de dron
ig_catalonia a les vinyes de Ca n'Estruc d'Esparreguera a vista de dron | Instagramer Oscar Vigil Acedo @fhindor

Dissabte 29 de setembre un grup de vint influents instagramers de la comunitat Ig_catalonia visita Ca N'Estruc, celler insigne d'Esparreguera i seu del parc logístic de Vila Viniteca (la distribuïdora de vins més important de l'estat espanyol). El Setsetset hi hem estat per poder explicar, des de dins, aquesta experiència que han viscut alguns dels instagramers catalans amb més seguidors en aquesta xarxa social.
Ig_catalonia s'autodefineixen com una comunitat d'amics que volen fer i compartir bones fotografies a Instagram. No s'han instituït formalment com a associació, però la gran quantitat de seguidors que tenen a Instagram els han convertit en influencers. De tant en tant es troben per fer esdeveniments o visites culturals arreu del territori, moment en què es posen al dia i es poden veure les cares. El contacte el mantenen diàriament, en un món molt exigent pel que fa a les publicacions, on s'ha instituït un codi de comportament i d'honor no escrit però totalment vigent. Amb Ig_catalonia també promocionen el producte de proximitat, sempre que tingui una relació amb el territori, les tradicions, la cultura i la societat; no es volen convertir simplement en uns promocionadors d'empreses.
Fa un sol que bat les pedres; els convidats van arribant a Ca N'Estruc, on l'staff els rep i els dona un barret de palla a cadascú, per protegir-se d'aquest dia d'estiu ja entrada la tardor. Siscu Martí i la seva filla Anna Martí, els actuals responsables de l'elaboració del vi a Ca N'Estruc, els reben a les onze del matí davant de l'ancestral masia. La gespa del jardí, prop de les vinyes de la família, i la façana blanca, ofereixen als visitants una rebuda tan espectacular com el sol que llueix. Per començar ofereixen uns vins espumosos ben frescos, una novetat en aquest elaborador: «Estem treballant molt i fent proves, investigació. Ara hem fet un espumós. El primer vi amb bombolla que s'ha fet mai a casa. L'Anna ha estat la primera.», explica en Siscu als convidats instagramers.
La rebuda del Siscu és propera, sincera i molt natural. Quan els diu «sou a casa vostra», realment s'ho creu. De fet, aquest és el lloc on ell ha viscut tota la seva vida i on va muntar el seu negoci, recollint la tradició d'elaborar vi que li havien llegat el seu pare i el seu avi. «Vaig muntar Vila Viniteca amb en Quim Vila fa vint-i-cinc anys per vendre els vins de Ca N'Estruc. La vida de pagès és la millor: contacte amb la natura, silenci, veure els esquirols corrent pel camp mentre esmorzes... però el més complicat és vendre el producte». L'amfitrió, amb el mig somriure que el caracteritza, reconeix que quan van iniciar l'empresa de Vila Viniteca «no esperava tenir el pollastre que tenim ara.»
Escoltar l'Anna i el Siscu és escoltar la il·lusió feta vi, la veu d'uns pagesos que ja són artesans i artistes. No es conformen a fer el vi de sempre, volen seguir treballant per millorar-lo, sense deixar de banda el seu tarannà casolà, proper i amable. Alguns dels instagramers no poden retenir les paraules i, en veu alta, comenten entre ells «es nota que és la seva vida, amb quina passió que ho explica.» No és estrany descobrir com, per una gent que recorre el territori per buscar la millor fotografia i la millor història, el millor adjectiu que troben per definir el Siscu és «autèntic».
De fet, aquesta autenticitat és un dels trets de la casa i dels seus productes, que busquen entroncar amb la cultura vitivinícola d'Esparreguera i, alhora, innovar. «Ens enamorem de l'olor d'una persona, no d'una colònia. Amb el vi passa el mateix.», destacava l'Anna Martí, experta en vins i responsable de la investigació vitivinícola a l'empresa familiar. Volen que cada vi sigui únic i personal, que no sigui un vi comercial, com passa amb les colònies, que homogeneïtzen les olors corporals. El vi de Ca N'Estruc pretén mostrar al món el caràcter de la terra, del paisatge i de les aromes d'Esparreguera, no és estrany que usin el verb «respectar», quan parlen d'un raïm a qui tracten com un més de la família.
La visita pel celler, on se'ls explica als visitants tot el procés d'elaboració del vi, es veu complementat amb un tast d'alguns dels vins que podrem degustar aviat, de manera que els instagramers poden veure, tastar i fins i tot escoltar la fermentació d'alguns dels futurs Idoia, Equilibrista o Ca N'Estruc rosat. Les explicacions són molt didàctiques i aptes pels no entesos en vi, i ajuden als fanàtics de la fotografia d'instagram a comprendre l'evolució des del primer most fins a arribar a l'ampolla servida a taula.
L'experiència sensitiva també conté una pigeage de samsó en directe, és a dir, la tècnica d'enfonsar la capa de pells de raïm que hi ha a les bótes de vi natural per tal que no s'oxidin i mantinguin l'essència del vi més natural possible.
«També fem vins naturals, en àmfora i en vidre, per tal que la fusta no hi intervingui. Es tracta, doncs, del vi més primigeni, com el que feien els nostres avantpassats en aquesta mateixa casa.», la història es respira a cada racó que els convidats fotografien amb admiració. Ca N'Estruc forma part de la història de la cultura vitivinícola de la comarca i, a la frontera amb la DO Penedès i just al peu de Montserrat, es vol fer forta defensant el que creu que és l'essència del seu caràcter únic, com per exemple, utilitzar ceràmica d'Esparreguera per a fer les àmfores, agermanant-se amb l'antiga tradició terrissaire de la vila.
Els agrada molt rebre visites, però això sovint no els és possible. L'Anna diu que tenen tanta feina investigant en el món del vi que no tenen temps per fer massa visites a les instal·lacions: «és com un cuiner que es passa el dia fent proves a la cuina, prefereix que el deixin investigar en la intimitat».
Vila Viniteca, a més, distribueix altres productes d'enorme qualitat, com embotits i formatges, que els amfitrions serveixen als convidats d'ig_catalonia per tal que en gaudeixin, juntament amb un darrer tast de tots els vins de la casa. Una llibreteta amb el nom del perfil de cadascun dels instagramers els anuncia el lloc on han de seure, talment com en un casament. L'àpat és tan sorprenent que molts instagramers opten per deixar el mòbil a la taula, cosa estranya en aquesta comunitat d'ig_catalonia, i gaudir del menjar i del vi sense l'aparell. La cara del Siscu dient-los «tasteu això, ja ho veureu...» es mereix tots els likes possibles.
Ca n'Estruc és vi(da).

Pigeage a Ca n'Estruc amb els visitants d'ig_catalonia

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article