El land art arriba a Abrera de la mà de l'artista Víctor Mata

L'obra d'art a la natura ajudarà a divulgar el patrimoni històric i natural de la vila

Cultura

Aprisió, Coll de la Botella (La Massana, Andorra), I Biennal Internacional Land Art d'Andorra (2015)
Aprisió, Coll de la Botella (La Massana, Andorra), I Biennal Internacional Land Art d'Andorra (2015) | Víctor Mata

El proper divendres 5 d’octubre a les 19:00h l’artista de Land Art Víctor Mata farà una xerrada a la Casa de Cultura d'Abrera sobre el Land Art titulada “Art de la natura i patrimoni”. L’artista explicarà què és el Land Art i quina intervenció artística pensa fer a la zona del torrent Gran de la vila, vinculada a un element patrimonial abrerenc: el pou de Glaç.

El pou de glaç d’Abrera se circumscriu dins el patrimoni rural d’origen preindustrial. La primera referència que se'n coneix és de 1751 i està situat en un barranc profund del torrent Gran, prop del curs d’aigua i d’una bassa que es glaçava a l’hivern i el proveïa de gel. L'artista de Begues prepara, per homenatjar aquest pou de glaç, l’obra “Caramell”, una estructura de grans dimensions construïda amb pedra seca que fomentarà la divulgació d’aquest element patrimonial.

Paral·lelament a la xerrada de Mata, el departament d’Acció Cultural i Patrimoni de l'Ajuntament d'Abrera també ha organitzat, amb la col·laboració de Land Art Associació Catalunya (LAAC) i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, una exposició temporal al vestíbul del Mercat Municipal. Sota el títol “Espais d’art: natura, cultura i paisatge”, es podrà visitar del 5 al 27 d’octubre i ens mostrarà diferents intervencions realitzades per l’LAAC, consistents en un recull d’instal·lacions efímeres i permanents realitzades amb materials naturals diversos (pedra, terra, aigua, fang...) per reflexionar sobre la conservació del patrimoni històric i natural. L'exposició forma part de les activitats proposades en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni.

Finalment, el dissabte 20 d’octubre, de 10h a 13h, Víctor Mata realitzarà la seva intervenció artística consistent en la construcció de l’obra de land art “Caramell”. Aquesta obra d’art a la natura s’erigirà prop del torrent Gran, un dels espais d’interès natural més rellevants d’Abrera. Mata anirà creant la peça al descampat ubicat al Camí dels Sagraments (Polígon Sant Ermengol II -trencall amb el pou de Glaç- 41°30'55.2"N 1°53'28.7"E), en una activitat participativa en la qual els assistents, sota el seu mestratge, podran contribuir en la seva construcció.

Amb aquestes activitats la regidoria d’Acció Cultural i Patrimoni vol posar en valor el ric patrimoni històric i natural d’Abrera des d’una vessant divulgativa i lúdica que, a més, donarà com a resultat una obra d’art que dignificarà el torrent Gran i el pou de Glaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article