L'artista de land art Víctor Mata construïrà l'obra "Caramell" a Abrera

La creació d'aquesta estructura de pedra seca en homenatge al pou de Glaç d'en Margarit començarà dissabte dia 20 d'octubre

Cultura

Claper-Trona (2010), mas Traval, Begues
Claper-Trona (2010), mas Traval, Begues | Víctor Mata

El proper dissabte 20 d’octubre de 10h a 13h l’artista de Land Art Víctor Mata, especialista de Begues en pedra seca, portarà a Abrera el Land Art, amb la construcció de "Caramell". Aquesta intervenció artística es farà a la zona del torrent Gran de la vila, un dels espais d’interès natural més rellevants d’Abrera, i estarà vinculada a un element patrimonial abrerenc: el pou de Glaç d'en Margarit. Mata anirà creant la peça en un camp d'oliveres ubicat al Camí dels Sagraments (Polígon Sant Ermengol II -trencall amb el pou de Glaç- 41°30'55.2"N 1°53'28.7"E), en una activitat participativa en la qual els assistents, sota el seu mestratge, podran contribuir en la seva construcció. La proposta de dur a terme intervencions educatives i participatives d'art a la natura i al voltant del patrimoni va sorgir de la regidoria d'Acció Cultural i Patrimoni de l'Ajuntament d'Abrera a través d'unes converses entre ciutadans a l'entorn del PeA, el Projecte Educatiu d'Abrera.

El pou de glaç d’Abrera se circumscriu dins el patrimoni rural d’origen preindustrial. La primera referència que se'n coneix és de 1751 i està situat en un barranc profund del torrent Gran, prop del curs d’aigua i d’una bassa que es glaçava a l’hivern i el proveïa de gel. L'artista de Begues prepara, per homenatjar aquest pou de glaç, l’obra “Caramell”, una estructura de grans dimensions construïda amb pedra seca que fomentarà la divulgació d’aquest element patrimonial.

Paral·lelament a la construcció d'aquesta obra d'art, el departament d’Acció Cultural i Patrimoni de l'Ajuntament d'Abrera també ha organitzat, amb la col·laboració de Land Art Associació Catalunya (LAAC) i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, una exposició temporal al vestíbul del Mercat Municipal. Sota el títol “Espais d’art: natura, cultura i paisatge”, es pot visitar fins al 27 d’octubre i ens mostra diferents intervencions realitzades per l’LAAC, consistents en un recull d’instal·lacions efímeres i permanents realitzades amb materials naturals diversos (pedra, terra, aigua, fang...) per reflexionar sobre la conservació del patrimoni històric i natural. L'exposició forma part de les activitats proposades en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni.

Amb aquestes activitats la regidoria d’Acció Cultural i Patrimoni vol posar en valor el ric patrimoni històric i natural d’Abrera des d’una vessant divulgativa i lúdica que, a més, donarà com a resultat una obra d’art que dignificarà el torrent Gran i el pou de Glaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article