L'artista Víctor Mata finalitza la construcció de l'obra de land art "Caramell" a Abrera

Es tracta d'una estructura de pedra seca de nou metres que homenatja el pou de glaç d'en Margarit

Cultura, A fons

"Caramell", de Víctor Mata i Ventura
"Caramell", de Víctor Mata i Ventura | Regidoria d'Acció Cultural i Patrimoni de l'Ajuntament d'Abrera

El passat diumenge 25 de novembre va finalitzar la construcció de l'obra de Land Art "Caramell", de Víctor Mata Ventura, especialista de Begues en pedra seca. L'artista va iniciar el projecte el 20 d'octubre a la zona del torrent Gran de la vila d'Abrera, un dels espais d'interès natural més rellevants de la zona, vinculant-la a un element patrimonial abrerenc: el pou de Glaç d'en Margarit. L'estructura, de prop de nou metres de llarg, ha estat construïda seguint la tècnica ancestral de la pedra seca, i és feta de pedra d'una explotació propera a Abrera. El nom de "Caramell" ve donat pels caramells de gel, estalactites de gel, que es formen a l'hivern.

"Caramell és una instal·lació d'art de la natura que cerca emfatitzar els valors naturals i culturals d'Abrera. Es concep com una intervenció plenament integrada al seu emplaçament dins un camp d'oliveres, i alhora pretén ser una obra tributària al pou de Glaç del torrent Gran, a la climatologia que el va fer possible i al desaparegut ofici de nevater.", explica Mata. "Els valors culturals de Caramell, així com les característiques funcionals i paisatgístiques que porta implícites reivindiquen l'ús de la tècnica de pedra en sec com a element social i integrador i com a recurs cultural i element constitutiu del paisatge contemporani.". Precisament l'art de la pedra seca ha passat a formar part des d'aquest mes de novembre de la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

"Caramell" vol ser un homenatge petri al pou de glaç d'Abrera (dit antigament d'en Margarit), element patrimonial se circumscriu dins el patrimoni rural d'origen preindustrial. La primera referència que se'n coneix és de 1751 i està situat en un barranc profund del torrent Gran, prop del curs d'aigua i d'una bassa que es glaçava a l'hivern i el proveïa de gel.

Mata ha anat creant la peça en aquest camp d'oliveres ubicat al Camí dels Sagraments (Polígon Sant Ermengol II -trencall amb el pou de Glaç- 41°30'55.2"N 1°53'28.7"E), en un termini de poc més d'un mes. La climatologia ha estat complicada i l'artista també ha hagut de refer una part de l'obra en el seu tram final d'execució a causa d'un acte vandàlic. Tant Mata com l'Ajuntament rebutgen aquest tipus d'actes destructius i irrespectuosos i fan una crida a respectar la instal·lació i l'entorn.

Amb aquestes activitats la regidoria d'Acció Cultural i Patrimoni de l'Ajuntament d'Abrera, en col·laboració amb Land Art Associació Catalunya (LAAC), vol reivindicar el ric patrimoni històric i natural d'Abrera.

L'artista Víctor Mata amb la seva obra

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article