Abrera commemora els 80 anys del final de la Guerra Civil Espanyola mitjançant la literatura i l'arqueologia

S'hi presentarà la novel·la històrica "Vermell: la sangre de la vida" i es farà una conferència sobre al jaciment arqueològic de les Trinxeres de la Guerra Civil

Cultura

Vista de la Masia de Can Martinet i la Parròquia de Sant Pere d'Abrera al fons, l'any 1935
Vista de la Masia de Can Martinet i la Parròquia de Sant Pere d'Abrera al fons, l'any 1935 | Arxiu Històric Municipal d'Abrera (AHMd'A)

Aquest divendres 8 de febrer a les 19 h a la Casa de Cultura d'Abrera tindrà lloc l'acte de commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). L'esdeveniment comptarà amb la presència de l'alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, i el regidor d'Acció Cultural i Patrimoni, Miquel Tomàs, i tindrà dues parts ben diferenciades. La primera consistirà en la presentació de la novel·la històrica "Vermell: la sangre de la vida", d’Ariel Germán Vila (Córdoba, Argentina, 1973). L'autor és historiador, músic i docent amb arrels familiars a Abrera i Martorell. Es va llicenciar en Història a la Universitat de Barcelona i ha treballat com a historiador, antropòleg, músic i docent d'educació musical entre Argentina, Alemanya i Catalunya. La seva darrera novel·la, que també ha presentat al Museu Memorial de l'Exili (La Jonquera), a la Biblioteca de Martorell i a la seu del Memorial Democràtic (Barcelona), narra la història d’un silenci que pugna per ser desvelat. Ariel Germán explica que l'obra desvela "secrets guardats durant generacions, sensacions transferides inconscientment i sorolls atàvics que remeten a altres temps, altres olors i altres sons i que són descoberts per Pau, el protagonista, un argentí fill i net de l’exili republicà". A la presentació hi participaran, amb la seva intervenció musical, Marisa Gerardi (a la veu) i Fletcher Anderson (a la guitarra), que interpretaran "El rossinyol" i "L’emigrant".

La segona part d'aquest acte la conformarà una conferència dels arqueòlegs Adám Picón i Òscar Augé, de l'empresa Patrimoni Actiu, entorn del jaciment de les Trinxeres de la Guerra Civil del bosc de Sant Miquel d'Abrera, un jaciment arqueològic dels quals ells n'han estat els responsables de l'excavació i posada en valor. Les excavacions, dutes a terme per iniciativa de la regidoria d'Acció Cultural i Patrimoni de l'Ajuntament d'Abrera, amb el suport de la Diputació de Barcelona, han permès descobrir la naturalesa d'aquestes estructures bèl·liques construïdes el gener de 1939 per la darrera lleva republicana, quan aquests preparaven la seva retirada, fugint de l'embestida de les tropes feixistes. Els nacionals van entrar a Abrera aquell mateix gener de fa vuitanta anys,  moment en que va iniciar-se un dels períodes més foscos de la història contemporània del nostre país: la dictadura franquista.

Cartell de la commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil Espanyola a Abrera

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article