Blanca Mampel, la primera directora de l’Institut El Castell, es jubila

L’exemple d’una dona amant de la seva professió amb un alt grau d’implicació en la innovació educativa

Blanca Mampel és l’exemple d’una gran professional en el camp de l’ensenyament secundari. Es va iniciar com a professora  a l’INS El Cairat quan encara estava ubicat als barracons propers a la piscina municipal, després va treballar a diversos centres de secundària. Destacaríem però, la seva qualitat com a innovadora. Així, va ser directora de l’INS d’Abrera, quan tot just s’estava iniciant, en un moment no massa planer, com va ser el que hem conegut com a Reforma Educativa. Allí va organitzar intercanvis escolars amb diversos països, en un moment que hom no creia massa en l’avantatge d’aquest tipus d’experiències.

Emili Pons (Director General de Centres), Joan Serra (Alcalde d’Esparreguera) i Blanca Mampel (Directora de l’Institut) Inauguració de l’Institut El Castell, octubre 1996.

L’Institut El Castell d’Esparreguera va iniciar les classes el dia 18 de setembre de 1996 i es va inaugurar oficialment  l’octubre d’aquell mateix any. Els terrenys, en principi, anaven destinats a la construcció d’una escola de Primària. No obstant això, el projecte inicial es va reconvertir en un centre de Secundària a causa de la  demanda existent en aquells moments per la implantació de la LOGSE a Catalunya. Al cap de dos anys es va realitzar una ampliació de l’edifici per construir les instal·lacions de Batxillerat de la segona planta, quedant l’edifici tal com el veiem en l’actualitat.

Inicialment el centre només tenia 69 alumnes de 1r d’ESO i 109 alumnes de 3r d’ESO, amb 21 professors i professores, un centre relativament petit si se’l compara amb l’actualitat. El professorat era voluntari inicialment i amb un alt grau d’implicació; provenien d’FP, BUP, Primària, ESO o Batxillerat, dirigit per un equip molt competent encapçalat per Blanca Mampel. És per això que en aquest moment de la seva jubilació li estem tots i totes agraïts, els companys i companyes, les mares i pares, l’alumnat, i també el poble perquè les cases es comencen pels fonaments i ella hi va posar uns bons fonaments.

Els  primers anys van estar marcats per una gran empenta i cohesió del professorat en un projecte comú, amb programes i gestió innovadora que van contribuir a donar un tret d’identitat a l’Institut en relació a la qualitat educativa. Així, a finals del 2004, el Departament d’Educació va proposar presentar  l’IES El Castell al Congrés Internacional ICSEI (International Congress for School Effectiveness and Improvement) 2005, celebrat a Barcelona al gener del 2005, amb la ponència: Coordinació de projectes, pla integral de dinamització del centre, com exemple d’estructura organitzativa consolidada basada en el treball en equip del professorat que van centrar la seva activitat en el disseny i aplicació de projectes de recerca i experimentació educativa.

Blanca Mampel, catedràtica d’Història,  va ser la directora d’aquest centre i ha estat fins a l’actualitat la Cap del seu Departament, tot participant en nombrosos projectes d’innovació educativa, tant en el camp de la docència com en el de la recerca. En aquesta línia cal destacar la participació de l’alumnat de l’INS El Castell en treballs cooperatius amb altres centres, com el projecte del Parlament de Catalunya: Fem una llei, des del 2002 fins al 2006.

Mampel ha destacat per l’interès a fomentar el gust per la recerca històrica a l’alumnat que ha rebut diversos premis, com ara, el Premi Círit,  el Premi Francesc Noy d'Humanitats, el Premi Baldiri i Reixac,  el Premi Ramon Llull d'Humanitats i Ciències Socials, Premi de Recerca Jove, Premi Batec Jove de Recerca Escolar, etc.

Blanca Mampelamb Guillem Figueras,  tutora i autor del treball "Fèlix Figueras Aragay, alcalde represaliat de la Segona República a Olesa de Montserrat" (Premi Recerca Jove, abril 2015)

Blanca Mampel (tutora de recerca), Josep M. Castellà (degà d’Humanitats UPF) i Josep Daura autor del treball “Els anys difícils de la Postguerra: fam i misèria a Olesa de Montserrat” (Premi Francesc Noy d’Humanitats, maig 2016)

A més, ha estat autora de diversos treballs, com ara Olesa i el bàsquet: un recorregut per la seva història, fruit del seu interès per aquest esport. També, d’un bon nombre d’articles relacionats amb la docència, els projectes interdisciplinaris de centre i la coeducació. En són un exemple: Barcelona de dia, Barcelona de nit,  treball interdisciplinari entorn els serveis d’una gran ciutat i Una experiència Comenius: dona i treball, centrada en el reforç dels valors de la coeducació.

Actualment, forma part del projecte “El Memorial Democràtic del Baix Llobregat: de les experiències personals a l’èxit col·lectiu”, del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

En definitiva, una dona que ha estat per a moltes de nosaltres i també per a l’alumnat un referent i un exemple a seguir. Li desitgem molta sort en aquesta etapa que ara comença.

Comentaris

Francisco Jurado Barcelona
8.

Blanca, veo que no solo has sido una buena profesora , también te has distinguido como innovadora ,investigadora y conductora de equipos. Disfruta del buen recuerdo en la memoria de tus compañeros y amigos.
Un abrazoFra

Maria Julia Ferrà Olesa de Montserrat
7.

Tants anys de dedicació i treball donen moltes alegries i preocupacións.Ara deixes molts bons records i molts bons amics.
Felicitats Blanca

Rosa María Gramunt Mora Olesa de Montserrat
6.

Satisfeta d’haver estat la teva companya i agraïda de tot el que he après al teu costat.
Molt contenta per aquest reconeixement professional i personal, Blanca!!!

Teresa Morral Camps Abrera
5.

Bona sort Blanca. A Abrera vas deixar la teva empremta en un moment ben
difícil. No t'oblidarem

Kaouthar Boukafri El Bruc
4.

Persones que sempre hi són sense fer soroll. Enhorabona! ?

Comenta aquest article