El carrer Gran celebra 25 anys de la seva Festa Gran!

El carrer Gran celebra 25 anys de la seva Festa Gran!
El carrer Gran celebra 25 anys de la seva Festa Gran!

25è aniversari de la Festa del Carrer Gran, plaça de l'Ajuntament i Galeries

El carrer Gran i la plaça de l'ajuntament, situats entre la plaça de la Vila i l'església, han estat, i són, un espai de confluència de gent, comerços i serveis de tots tipus; però també ha estat un escenari de la Festa del Tres Tombs, Caramelles, Llúcies, Reis, Festa Major, exposicions de flors i de pintures reivindicatives del medi ambient, a més, també ha acollit manifestacions i protestes de tota mena.

Històricament parlant, en aquest espai hi podem trobar de tot: el mercat setmanal al carrer, un cinema, un teatre, una escola de dansa, un espai per a joves, botigues, notaris, advocats, pagesos, benzinera, bars, forns, llibreries i botigues diverses, artesania i un fotògraf. Ha estat un carrer històricament molt poblat i, tot i que els darrers anys no va ser així, ara sembla que es reanima, per dir-ho d'alguna manera.

Llegia Antoni Vives sobre el concepte de "cultura popular", idea que sovint s'ha definit en sentit negatiu com la cultura no oficial del poble –si entenem el concepte de "poble" com el de les classes treballadores–. Vaja, quasi tots nosaltres! Per altra banda, crec que és difícil d'imaginar-nos la cultura popular sense ser compartida per un conjunt social, perquè la cultura no és el conjunt d'idees que existeixen en el cap d'algú; la cultura és quelcom públic que neix de la interrelació i la comunicació entre persones.

Les Festes de carrer, al nostre entendre, és cultura popular; i avui parlarem de la Festa del Carrer Gran, plaça de l'Ajuntament i Galeries perquè enguany celebrem el 25è aniversari.

Una nova etapa

Sabem que aquesta s'havia fet en el passat però que després de la guerra se celebrà altra vegada. D'aquesta etapa tenim documentada aquesta festa en un programa de l'any 1959. En aquesta ocasió durava dos dies i tenia un inici ben sonat, amb coets a mig matí, "Pasacalle", concurs de rock-and-roll que compartia el programa amb el tradicional ball del Fanalet i amb l'actuació de "Pedro y su guitarra". La festa continuava el diumenge amb una cercavila que acabava a l'església parroquial amb un "Ofici solemne", seguit d'una ballada de sardanes i, a la tarda, jocs per la mainada i, cap al tard, "ball de Vetlla" amb l'orquestra Maracaibo.

De fet, és segur que la festa se celebrava abans d'aquesta data, perquè en un programa de l'any 1960 es fa referència a la festa i a la nova etapa iniciada l'any anterior. Aleshores el carrer i la plaça portaven els noms d'Antonio Sedó y Plaza de España.

I va ser l'any següent quan ja parlen d'El gran concurso de fachadas y calzadas i també trobem referències al preu de la festa, i que era popular, en el sentit que era el veïnat que la produïda i la pagava. Per Nadal es passava per les cases un petit programa felicitant el Nadal i amb l'import de totes les factures que havia pagat la Comissió de Festes.

Lluís Farré i família. Concurs de portals guarnits, 1962.Font: Josep Farré.

Un any més tard, el 1962, el programa ens parla de Concurso de portales engalanados. Els cartells d'aquesta etapa eren escrits en castellà, a excepció de l'any 1964. L'any següent hi actuaran The Murderers, artistes que eren molt coneguts perquè varen participar en el programa de TV Salto a la Fama, una mena de l'actual Operación Triunfo. 

Comencem de nou fa 25 anys

Per què la primera setmana de juliol? Actualment celebrem la festa el primer cap de setmana de juliol. El motiu d'aquestes dades no té cap explicació religiosa ni de costums. El fet és que, quan es va pensar a tornar a recuperar la festa, es va valorar que a la nostra vila, durant el mes d'agost –que és quan se celebrava habitualment– no hi resta ni una ànima i, mirant de no trepitjar d'altres Festes de carrer, es va proposar aquesta data al veïnat i a l'Ajuntament. Ben mirat és una bona data perquè inicia les festes d'estiu i tothom té ganes de gresca i xerinola. 

Aquesta gran artèria comercial, social i cultural que és el nostre carrer, no podia quedar adormida i no continuar la seva festa de carrer, així és que l'any 1995 s'inicià una nova etapa. Aquesta vegada amb la novetat d'intentar afegir el veïnat del Carrer Cavallers, que també havia tingut una festa molt reeixida i que feia anys que no celebraven. L'inici va ser molt engrescador, però no durà massa anys, no pas per malentesos o falta de col·laboració entre els dos carrers, sinó perquè l'organització requeria molt més esforç i coordinació. Malgrat tot, el primer any vam celebrar conjuntament El centenari del cinema i es realitzà una exposició retrospectiva del nostre carrer a l'Escola Municipal de Música.

L'any 1996 el tema de guarniment i de concurs va ser: Un viatge pel món. Del programa, com a novetat, destaca l'exposició-concurs de fotografies sobre viatges que es va fer a la botiga de roba de la plaça de l'Ajuntament, ja que aleshores era un espai buit. Aquest mateix any ballaven al nostre carrer un grup de brasilers que ens van descobrir la capoeira i ens va fer de president del Jurat del Concurs de Guarniments de Façanes, el conegut perruquer Lluís Llongueres.

I va ser aquest mateix any que la Comissió de Festes iniciava una nova activitat que ha perdurat fins a l'actualitat: La Fira de Santa Llúcia. Recordem l'actuació del grup Bohèmia, la tómbola i la forta participació, malgrat el fred hivernal d'aquell any. A la primavera es va organitzar la rifa d'una espectacular mona de Pasqua que, juntament amb la tómbola de la Fira de santa Llúcia, la rifa de la Cistella a l'estiu i les aportacions del veïnat i de l'Ajuntament van permetre continuar amb la tradició.

L'any 1997 la temàtica es traslladava a la mar: Un carrer de mar blava, amb un cartell evocatiu de la pintura de Sorolla, realitzat per Carles Reynés que, com molts anys i d'una manera desinteressada, ens anunciava el tema de guarniment. 

Passem al 1998, perquè aquest any el veïnat va decidir de contar-nos contes i per això el tema va ser: Hi havia una vegada... En aquesta ocasió la xocolatada tenia més sentit que mai. Era una festa per a la mainada. Vam poder compartir titelles, la colla Jovenalla de La Passió, danses col·lectives europees, taller de malabars i la festa va finalitzar amb una sangria per als més grans. En aquesta ocasió la votació de les millors façanes no la va efectuar un jurat entès sinó que va ser un jurat popular.

L'any 1999 el carrer es traslladava al passat, amb el títol: Ara fa 100 anys. Així es commemorava el canvi de segle i, per primera vegada, els veïns i veïnes no concursaven en la decoració de façanes perquè s'havia decidit que el guarniment es faria entre tots. Va ser una festa molt bonica i didàctica. Vam tenir l'ocasió de gaudir d'un concert d'acordions amb una colla del País Basc, danses populars, música al carrer amb la complicitat de Laia Monné, Òscar Domènech i Jordi Matas.

L'any 2000, malgrat que es tenia tota la festa preparada, s'acordà de suspendre-la a causa de les desgràcies que afectaren directament al nostre poble i al nostre veïnat.

Com sona el carrer Gran va ser el tema de l'any 2001, i no hi faltaren diferents mostres musicals de la nostra vila: l'Escola Municipal de Música, l'Escola de Laia Monné amb Josep Lizancos; es va estrenar la nova Banda Municipal de Música i es tancà la festa amb uns bons "postres de músic". El jovent oferí els concerts de Kodi AD, Mew Rose i M19, entre altres agrupacions musicals.

La temàtica de l'any 2002 portava per títol El Jardí de Gaudí. Aquest any la festa s'acompanyà d'un vermut popular i un dinar tots plegats, a més del tradicional sopar al carrer que es du a terme cada any. Cal mencionar les danses mediterrànies i l'actuació de Robert Gobern amb "El Planeta Síndria".

A la tardor d'aquest mateix any, s'efectuà una sortida, primer, al Masroig (Priorat) per visitar el veïnat del carrer Major d'aquest poble, i després per altres contrades, com ara Gratallops. La visita a aquesta comarca tan coneguda pel seu vi inspirà els visitants i el tema de decoració de l'estiu del 2003 va ser Vinyes Verdes Carrer Gran. D'aquesta última festa hem de destacar el tast de vins col·lectiu i la venda de cava de la festa del carrer Gran.

Per preparar la Festa del 10è aniversari i fomentar la creativitat, l'any següent, es realitzà un divertidíssim sopar de Carnestoltes amb tot el veïnat i 10 anys + Gran va ser el nom de la festa de l'any 2004.

Pinzellades de cultura, el seguí l'any 2005.

També va ser molt entranyable la festa del 2006, Circ Gran.

El 2007, es va rememorar l'espai cultural que havíem compartit molts de nosaltres, Recordant el Patronat.

L'any 2008 se celebrà amb missa pels difunts, sardanes i la Banda Municipal de Música.

I arribem al 2009, amb Planta't al carrer Gran, amb exhibicions esportives i un concert d'acordions.

L'any 2010 recorríem el carrer amb el tema Passejant per les estacions. En aquesta ocasió sobresurt l'espectacle de dansa de Bollywood Diamonds. Aquest any el veïnat feia una sortida a la Fageda d'en Jordà. El viatge es realitzà en autobús i, un cop allí, vam efectuar dues excursions amb tartana i en un trenet, a la zona volcànica d'Olot. Es visità la població de Pau i, després d'un dinar de germanor, es finalitzà el viatge, amb les piles recarregades per a preparar una nova festa d'estiu.

El 2011 vam fer neteja al carrer amb Fem safareig al carrer Gran, amb el concert de la Banda d'Esparreguera, pintades de grafitis, etc.

Arriben la crisi i les retallades del 2012, per això vam decidir que el tema i la festa seria molt austera, Gran retallada, amb una divertida cercavila, l'actuació de N'estic fart-band i també d'en Ferran Palau i en Jordi Matas.

I un carrer com el nostre, no podia oblidar la tradició teatral i per això l'any 2013 la temàtica és Festa gran, gran festa! Homenatge al teatre, amb una mostra destacada del teatre local.

Pinzellades al carrer Gran ens ompliran de colors l'any 2014. En aquesta ocasió es va crear un bon ambient artístic, amb la mostra de pintors, el servei de bar del "Montmartre-pub", la Banda de música d'Esparreguera i la Banda BandelTenes.

El 2015, com altres anys, va ser en Joan Pérez qui ens va dissenyar un cartell molt bonic i olorós, Flors al carrer. Festa gran, gran festa! En aquesta ocasió, a més de les activitats tradicionals, vam poder veure ballar Swing, i beure rom cremat mentre escoltàvem les havaneres del grup Roques Blaves.

El bosc encantat era la temàtica de l'any 2016 amb la col·laboració d'EspaJoves. Això volia dir gimcana aquàtica, karaoke, minidisco, etc. A més, vam comptar amb A-Tabalada popular, amb els Diables d'Esparreguera i el concert de Susuquartet a ritme de jazz. 

TutanGranKamon va entrar a les nostres vides l'any 2017, amb un maridatge de vins i formatges, el grup Flipside, a més de les activitats habituals.

I, per finalitzar, l'any passat, els artistes del carrer ens van sorprendre amb La Gran Festa Pirata, amb havaneres, "La Petra" i més activitats. Els darrers anys la festa ha proposat cada vegada més activitats col·lectives i això ens ha cohesionat més com a grup: jocs per la canalla, xocolatada, vermut amb el veïnat i amics, sopar del veïnat amb els amics...

I aquesta és la nostra història, 25 anys treballant plegats, amb il·lusió i alguna tristesa, perquè així és la vida de la gent normal, la gent del carrer. Us esperem enguany perquè, com sempre, ho volem compartir amb tots vosaltres.