Me'n vaig de vacances a la Maleïda…

Com sabeu –o potser no– no m'agrada viatjar. Tampoc no és ben bé això, però viatjar no és la meva preferència primera. M'ho passo molt bé llegint un llibre i viatjant entre les seves pàgines, a llocs, temps, personatges impensables. Sóc feliç veient una pel·lícula i empatitzant amb personatges que potser mai tindria al meu abast. M'encanta viatjar a través de la pintura, el teatre, la fotografia, la dansa... sóc molt d'assaborir, circumstàncies o aventures, històries des del sofà de casa, en un cinema, al teatre o davant l'ordinador. Els viatges en Google Earth m'han fet passejar per llocs on estaven viatjant els meus amics.

Dit això, la setmana vinent hem decidit anar a l'Aneto, acompanyats de Lluís Soler i de mossèn Cinto Verdaguer. Sortirem al migdia de casa, dinarem al Cruix, una paelleta, i després de dinar, quan la calor és més forta, anirem a veure una expo al Santa Mònica, i a les 19:30 cap al cinema, sí, al cinema!, una hora i mitja en una butaca còmoda, fresquets i au!, a pujar a la Maleïda. No hi he estat mai i em fa molta il·lusió; el meu pare hi va pujar quan jo encara era una nena i sempre m'ha semblat una aventura fantàstica. Sempre he pensat que m'agradaria pujar allà dalt, i no, no ho he fet.

Acompanyats de la veu de Lluís Soler, que ja ens va fer gaudir del Canigó amb els versos de Verdaguer, i les imatges de l'Albert Naudín, Collbató, director de la pel·lícula, estic segura que serà un plaer. Sortint una cerveseta i a dormir a casa. No trobo una manera millor de fer vacances!

La pel·lícula la fan a les 20:00, als Cinemes Girona (els que regenten la família esparreguerina, Espinosa-Amorós).

Si m'ho permeteu, us aniré passant informació de coses per fer aquest estiu, prop de casa i tant o més enriquidores que alguns viatges

Us deixo informació de la ‘Maleïda 1882’ que ens brinda l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Que ho passeu bé. I potser ens hi trobem i encara farem la cervesa junts.

La pel·lícula documental 'Maleïda 1882' recrea la gran travessa de Jacint Verdaguer a l'Aneto. Lluís Soler es posa a la pell del poeta en aquest film dirigit per Albert Naudín que es va estrenar divendres 5 als cinemes.

Tot apunta que el poeta Jacint Verdaguer és el pare de l'excursionisme català. Això és el que reivindica i defensa la pel·lícula documental 'Maleïda 1882, l’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto' dirigida per Albert Naudín i protagonitzada per l'actor Lluís Soler. La cinta, que arribarà als cinemes aquest divendres, recrea la gran travessa i aventura pirinenca de Verdaguer i el seu ascens a la Maleïda (Aneto), amb una part ficcionada i una altra amb Bernat Gasull, autor del llibre 'Maleïda' (Verdaguer Edicions, 2015) com a narrador. 'Maleïda 1882' està produïda per FilmeXplora amb producció associada de la Fundació Jacint Verdaguer i la participació de TV3.

Albert Naudín ha assenyalat, en declaracions a l'ACN, que quan va llegir el llibre de Bernat Gasull sobre Verdaguer li va sorprendre descobrir que darrere el poeta hi havia un personatge que "es podia considerar el pare de l'excursionisme i muntanyisme a Catalunya", ja que el poeta va fer les primeres travesses pel Pirineu i va ascendir els primers cims. "Volíem reivindicar aquesta figura del poeta i ens va agradar presentar la història des de l'èpica i l'exploració del Pirineu". El director del film ve del món excursionista català i ha admès que s'ha sentit molt identificat amb la figura de Verdaguer al descobrir que és "el pare del moviment excursionista a Catalunya".

El poeta estava decidit a ascendir l'anomenada Maleïda i comptava per fer-ho amb la seva energia, guies inexperts, mapes incomplets i unes sabates que, tal com queda reflectit en aquest film, feien molt complicat l'ascens. "Ens vam enfilar dalt dels cims i vam cercar glaceres a 1.000 quilòmetres de distància per trobar les mateixes condicions que a les Maleïdes del segle XIX. La recreació de la glacera de l'Aneto combinada amb la caracterització de l'ascensió de Verdaguer van suposar sens dubte un gran repte que molts no s'haurien plantejat", ha assenyalat Naudín.

El director ha detallat que 'Maleïda 1882' es mou entre la ficció i el documental o el reportatge. En un primer moment van pensar que havia de ser un documental per quan es va incorporar Lluis Soler al projecte va decidir ficcionar una part del film. La pel·lícula està plantejada en tres temps: el primer és en temps actual amb un narrador (Bernat Gasull) que explica la història sobre el terreny; el segon és amb l'actor Santi Pocino que interpreta un Verdaguer jove i que fa el recorregut per les muntanyes, i el tercer apareix Lluís Soler, que interpreta el Verdaguer més gran abans de morir i que recorda "tot aquell moment i explosiu de la seva vida quan va explorar els muntanyes dels Pirineus". 

Lluís Soler
En declaracions també a l'ACN, Soler ha explicat que s'ha intentat apropar a Jacint Verdaguer, com actor, "de la manera més natural" i ha reconegut que el va ajudar en la seva feina el fet que escollissin una imatge "una mica especial" del poeta i era quan portava el cabell molt curt. "Això ajuda a situar-se en un aspecte que un s'imagina del personatge". 

Sobre el to que li ha donat a Verdaguer, l'actor ha assenyalat que volia interpretar un personatge que "respiri una certa follia per viure el que té al voltant" i que està mogut per l'interès en pujar muntanyes. "Tot el que ha fet el director és la travessa cap a la Maleïda en un moment en què ningú l'havia fet, era una aventura realment perillosa i es necessitava aquesta pulsió, passió i follia per llençar-te a aquesta aventura", ha assenyalat Soler. 

Estrena 
L’estrena absoluta de 'Maleïda 1882' va tenir lloc el passat 10 de juny al FIC-CAT, coincidint amb l’efemèride de la mort de Verdaguer i competint en Selecció Oficial. Ara ha arribat als cinemes, el 5 de juliol, coincidint amb l’inici de l’expedició pirinenca que descriu la pel·lícula, encapçalada per Verdaguer i que va empènyer Verdaguer a escriure 'Canigó'. 

Comentaris

Matagalls
Pel.licula recomanable. La vaig veure divendres i em va agradar
En resposta a Matagalls
Carme Paltor
2.

Me n'alegro molt perquè tinc moltes ganes de veure-la.

Matagalls Esparreguera
1.

Pel.licula recomanable. La vaig veure divendres i em va agradar

Comenta aquest article