Resposta a "Arrencada de cavall, parada de burro"

Amic Josep,

Està bé anar passant avaluacions però la nota deixem-la pel final. I la parada ja veurem si serà de burro o de què serà. Tot i així, m’agradaria fer unes observacions abans de passar al tema de “l’entitat més representativa de la Vila”, que és el que m’ha portat a fer una resposta al teu escrit.

És evident que els temps han canviat. Ara, sense l’etern “Secretari en F." (Secretari en funcions) que signava els documents de la nostra època i amb una legislació que ha reduït el marge de maniobra dels nostres representants polítics, les coses  són molt més lentes. Això explica gran part de les mancances que reflecteixes al teu escrit. A dia d’avui, en un expedient, una senzilla observació del Secretari o de l’Interventor farien que, en cas de tirar endavant la proposta ometent l’advertència, l’Alcalde respongués amb el seu patrimoni. És diferent, oi?

D’altra banda, s’ha guanyat en transparència: una ullada al web municipal o a l’enllaç del PAM (per cert una bona eina i que s’hauria d’apuntar als actius) i el seguiment del plens evidencien que l’empenta inicial continua viva. 

En aquesta empenta hi trobem un nou pla d’inversions de juliol de 2016 que, entre altres accions, contempla una reforma estructural de la carretera de Mas d’en Gall; l’arranjament de la rotonda nord de la vila; millores en el clavegueram del carrer Fornal, de la Vinya i Enclusa; millores de l’enllumenat a Can Rial i Mas d’en Gall; desenvolupament d’una nova fase del Pla de Millora Urbana de La Plana; la reurbanització de l’antiga casa Ametller al carrer Pau Font; la renovació i millora dels jocs infantils i la creació d’una zona d’esbarjo per a gossos. Projectes en fase de licitació, segurament lenta, però que sembla que s’executaran a l’entrada del nou any 2017.

 Tu que segueixes l’actualitat municipal sabràs que semblen encarrilades les millores de l’ancestral problema del clavegueram de Mas d’en Gall i Can Rial. Pel que fa al tema de la neteja i la jardineria finalment han optat per l’únic camí que la maleïda Llei 27/2013, de Racionalització i sostenibilitat de l'Administració local. deixa: l’externalització de la jardineria i manteniment de la via pública.

 El POUM, ah el POUM! Quatre mandats municipals, 4 alcaldes/alcaldesses i un “marrón” monumental damunt la taula de l’actual Consistori amb un contracte blindat d’una durada de 3 anys, que s’esgotava enguany sense possibilitat de fer-hi canvis o adaptacions i uns PAU’s (Programa d’Actuació Urbanística) que el seu mal càlcul econòmic feien del tot inviables.

 Però anem al tema Passió. És veritat que la justificació de les subvencions s’ha endurit per a totes les entitats de la Vila, conseqüència de  la limitació de l’actual legislació. Però si fem un càlcul dels diners municipals que ha rebut La Passió en els darrers sis anys veurem que s’arriba a la quantitat de 650.000€, sumant tots els conceptes: convenis, pàrquing, us de sala...  Una quantitat que, a banda del que diguin el Secretari i l’Interventora, requereix ser controlada amb la transparència que comentava anteriorment. Paraules com auditoria o pla de viabilitat no haurien d’espantar a ningú, ans al contrari, haurien de ser els elements que servissin per tirar endavant una nova relació Ajuntament - La Passió que ens portés, a la pràctica, a tenir unes instal·lacions i una programació amb la vocació pública que els diners invertits mereixen.

*Aquest text és en resposta a l'article d'opinió "Arrencada de cavall, parada de burro" del també col·laborador nostre Josep Ràfols. Si el voleu consultar cliqueu a aquest enllaç.
 

Comentaris

joan esparreguera
6.

Arrancada de burro i frenada d'estruç. El PSC ja ha perdut tota credibilitat. ALGÚ DEIA DESGOVERN. És pitjor no tenir govern, ser esclau dels funcionaris cobdiciosos i missatgers sense cultura i palmeros.

pep esparreguera
5.

Sobren les paraules i la prepotència. El saber i el rigor sempre guanyaran a la ignorància. Alguns caldria q marxessin a casa i deixin de fer de comisari arreu. Potser els seus fills estan passant vergonya. Una retirada a temps és una victòria. Patètic.

Josep Esparreguera
4.

També podríem fer números des del 1979, però no crec que sigui el cas que ens ocupa, per mi els sis darrers anys van del 2011 al 2016, jo de moment només respondré pels quatre del meu mandat. 20.000 € el 2013, 50.000 € el 2014 i ja amb l'Ajuntament actual 20.000 € l'any passat i de moment 0 € aquest any. Els diners a canvi de contraprestacions o serveis, no són abocar diners a la Passió (si l'ajuntament compra un cotxe, suposo que no direm que s'ha subvencionat una concessionària d'automòbils) i els diners del pàrquing surten dels usuaris, una part per la concessió una per la Passió i una altra per l'Ajuntament.
Jo no tinc res a dir de l'esperit de l'escrit però siguem curosos amb les dades que es fan publiques. Estem treballant per trobar la millor solució per Esparreguera i segur que ens en sortirem, mirem el futur amb optimisme!
Per cert, ja que parlem de diners, 100.000 € per any seria un preu raonable per fer de "teatre municipal", si tenim en compte que als municipis que en tenen els hi costa un mínim de 600.000 € cada any.

Xavier Mas Esparreguera
3.

Són dades que he tret sumant les partides destinades a La Passió, obtingudes dels pressupostos de cultura i mobilitat de l’Ajuntament dels anys 2009 fins 2015. Al repassar-ho, he vist que són set exercicis per estar ambdós inclosos i, per tant, l’escrit hauria de dir “en els darrers set anys”.
De totes maneres i per sortir de dubtes, faré una sol•licitud a l’Ajuntament demanant les dades exactes. Si fossin molt errònies rectificaria l’escrit.
Estic segur que encara que variessin això no canviaria l’esperit ni el fons de l’article tant pel què fa a la transparència (ara no hauríem de demanar aclariments) com per la relació Passió – Ajuntament.
Salutacions,
Xavier Mas

Josep Esparreguera
2.

És ROTUNDAMENT FALS que en els darrers sis anys la Passió hagi rebut 650.000€ de l' Ajuntament. És més, els dos darrers anys (i a dia d'avui) si incloem tots els conceptes (en les dues direccions) el saldo és de 4.000€ favorable a l'Ajuntament.

Comenta aquest article