Estranys a Esparreguera

D'altra banda, quan algú et posa la mà a l'espatlla i et diu 'quin orgull', 'quina emoció'… veus en els seus ulls aquest sentiment de pertinença, de formar part d'un equip, de sentir que tots som u. És una llum que feia molt que no veia. Potser en els ulls d'algun infant emocionat, potser en els ulls d'un avi davant la seva primera néta. És la llum d'una mirada cap endavant, sense por, ferma, sincera i satisfeta. L'hem vist, tots l'hem vist i l'hem vist en gent molt jove i gent molt gran, en famílies senceres, confiant els uns en els altres, admirant-se els uns als altres, respectant-se els uns als altres, animant-se els uns als altres, estimant-se els uns als altres. Manifestant-se, reivindicant-se, defensant els seus drets… Quina energia i quin civisme! Quin orgull!

He llegit un article de la Joana Llordella, al 777 comunica de desembre, un projecte que ha engegat l'Ajuntament, el PEC, Projecte Educatiu de Ciutat. L'article descriu l'origen, el procés que s'ha seguit per realitzar el projecte i les conclusions a les quals han arribat un grup d'unes quaranta persones implicades en l'educació al nostre poble. L'objectiu és aconseguir una ciutat més educadora. Un projecte que m'ha semblat molt interessant sobretot pel concepte i punt de partida. Una de les conclusions em va cridar especialment l'atenció. Els qui han treballat en el projecte detecten i els preocupa un “Baix sentiment de pertinença a Esparreguera. Manca de coneixement i estima pel patrimoni cultural i natural. Poca cultura participativa, cívica i de comunitat (vivència de poble dormitori)” –diuen.

Alcaldes, regidores, educadores, ciutadanes ... Si us plau, aprofitem aquest moment brillant, no en trobarem cap altre de millor, no tindrem fàcilment una altra oportunitat com aquesta. No és fàcil tenir com a mínim la meitat de la població adulta disposada a fer el que sigui per aconseguir un món millor; que no faran per al seu poble. Una part de la població amb orgull, amb sentiment de pertinença, capaç d'organitzar-se, de motivar-se, de prendre decisions, d'il·lusionar-se; i amb aquesta llum als ulls que fa que es noti la fermesa i la decisió, surar per damunt de tot. No és això el que busca el PEC?

Si de veritat es vol una ciutat educadora i en aquest sentit despertar el sentiment de pertinença com a eina per aconseguir uns ciutadans més cívics, una comunitat més participativa... aprofitem aquest moment. Per una vegada treballem tots junts. Posem-ho fàcil. I deixem que aquest sentiment creixi i arribi als qui d'alguna manera encara se senten estranys a Esparreguera.

Comentaris

Josep Maria Brunet Vila
1.

Completament d'acord amb tu, Carme, és molt interessant d'intentar acostar, a participar, a formar part...del poble i de tot el que fa referència a l'educació i convivència ciutadana; cal esforçar-se per tal que no s'hi trobi estrany ningú. Aprofito per felicitar tota la gent que es va implicar en l'elaboració del PEC i els esperono perquè segueixin en la seva divulgació. Ah!, i espero que no se us qualifiqui com a "adoctrinadors"...

Comenta aquest article