Sense dones no hi ha Passió

És graduat en Art Dramàtic -especialitat en Direcció i Dramatúrgia- per l'Escola Superior d'Art Dramàtic de l'Institut del Teatre (2017) i llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona (2012). També s'ha format a l'Obrador Internacional de Dramatúrgia de la Sala Beckett.

Article publicat al número 158 del 777 comunica (12 de febrer de 2018)

Segurament algú ja deu haver elaborat un estudi per esbrinar quin és el percentatge de dones que assisteixen com a espectadores a les platees dels teatres i auditoris del nostre país. Evidentment és elevadíssim, gairebé hegemònic. A Esparreguera també el podríem fer. Pensem-hi un instant. Quin és el perfil dels espectadors dels actes culturals?

Les dones inunden els teatres i els auditoris, però després són les últimes a obtenir responsabilitats i a rebre un sou digne per fer la seva feina (per al president d'Espanya sembla que és un tema que no cal tocar, perquè tot va tan i tan bé). En el món de la cultura i, particularment, a les arts escèniques, sortosament estem vivint una època de reivindicació de la figura de la dona; n'hem pogut veure manifestos en diversos actes públics de primer ordre. Però, així i tot, a petita escala, a casa nostra mateix, sembla que aquest fet està tan arrelat que costa de revertir.

Ara que s'acosta la temporada de La Passió d'Esparreguera és un bon moment per a reflexionar-hi tots plegats. Malauradament, a l'espectacle de La Passió la figura de l'home hi té un pes enorme, eclipsant totalment a la dona (ara bé, fixem-nos que la immensa majoria de la gent que fa «de poble» -i vénen a assajar!- són dones). Els diferents equips de direcció de l'espectacle han mirat de canviar el gènere d'alguns dels personatges de l'actual text de Ramon Torruella -estrenat la temporada 1960 al Teatre de l'Ateneu- precisament per a crear més rols femenins. Els personatges del cec o del leprós en són un clar exemple. Però la rigidesa de la trama argumental té gairebé vetada la presència femenina a l'espectacle, relegant-la a un evangèlic i injust segon pla.

Malgrat tot, aquesta descompensació tan evident entre les responsabilitats masculines i femenines a l'espectacle i a la mateixa entitat és immensa. A la junta de l'entitat, per exemple, actualment només hi ha una dona (i mai hi ha hagut cap presidenta), a la direcció escènica, també; i en àmbits com la tramoia o l'equip de tècnics passa tres-quarts del mateix. Pel que fa a l'equip de vestuari i de maquillatge succeeix just al contrari, com al cor. Potser un dels grups on més paritat hi ha és el dels músics, malgrat que mai hem vist una directora d'orquestra.

Si cadascú posem el nostre granet de sorra per entendre que aquesta situació, aparentment normal, no ho és, en un futur pròxim acabarà canviant. Perquè sense Maria no hi hauria Jesús, sense Clàudia no hi hauria Ponç Pilat, sense Salomé no hi hauria Herodes i sense Filosa no hi hauria negacions de Pere. Obrim la caixa dels trons. O la de Pandora (una dona, per cert).