M'agrada comprar al mercat!

M'agrada comprar al mercat!
M'agrada comprar al mercat!

Sí, bàsicament, m'agrada comprar al mercat! 

Entenc el mercat on poder comprar "la diferència" d'allò que es ven als supermercats. El producte elaborat artesanalment pels artesans del poble o de proximitat. Les verdures fresques dels horts del territori més proper. El peix de llotja. Les carns preparades per a guisar-les. També els elaborats com bunyols, croquetes, farcits, arrebossats, els llegums cuits, els precuinats, els formatges de petits elaboradors, genials! Els olis del poble, boníssims! Els vins de cellers propers... Però el mercat encara pot ser molt més que tot això que és essencial: avui trobes als mercats d'arreu, pobles grans i petits, de lluny o d'aquí al costat, establiments de degustació de tapes, d'embotits, de pesca salada... Trobes també tallers de cuina de mercat, tallers per optimitzar la compra, tallers de cuina d'aprofitament, taller de pastisseria... A més a més, les venedores t'ofereixen assessorament i gairebé sempre en saben més que tu. Te'n pots fiar!

La majoria de mercats, s’han reformat, s’han endreçat, s’han netejat i, avui, fins i tot són edificis de disseny. Els mercats han esdevingut un punt de reunió, oberts durant quasi tot el dia, apleguen al seu entorn, mestresses de casa, joves inquiets enamorats de la cuina, un gran plaer!, treballadors que surten a esmorzar o dinar al mercat... 

Sí, reina, sí, comprar o menjar al mercat té un al·licient: veure les parades plenes de gom a gom, la molta oferta del dia, els cistells plens de verdures, la gent anant amunt o avall carregada per arribar a casa i preparar un bon sopar, amb família, amb la parella, sol o amb amics...

A mi no em tragueu del mercat, de fet quan vaig a algun poble el primer que faig és buscar el mercat, allí normalment pots veure com viuen els seus ciutadans. Aprens molt de la seva cuina, la tradicional i la moderna i acabes menjant molt bé, fresc i econòmic.

Vaja!, ja sé, em direu que comprar al mercat surt més car, doncs jo us diria que també cal saber comprar i al mercat te'n poden ensenyar. Compra només les quantitats que necessitis per una menjada, no malbarataràs el menjar i a la llarga et sortirà tot molt més bé de preu. Tampoc cal sempre menjar filet, hi ha talls molt econòmics, i pel que fa a les fruites i verdures, si són de temporada, les compraràs molt millor de preu i seran més bones; igual passa amb el peix.

Us heu adonat que ja gairebé no sabem quan és el temps d'una verdura o fruita, ja que en podem trobar tot l'any. Bé, no mengis cireres per Nadal, no valen res i les pagaràs cares al mercat igual que al supermercat.

El mercat d’Esparreguera, amb més de 100 anys d’història (1911) es mereix alguna cosa millor!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article